Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21. Alltid rolig, men ler aldrig

/
  • På bilderna ler August Strindberg aldrig, men hans ord skrattar hela tiden. Foto: Pressens Bild

I tv-programmet för någon vecka sedan hördes den auktoritära rösten förkunna att Strindberg verkligen saknade humor.

Annons

21. Ett år till Strindberg

Pålitligt nog ett professorsomdöme, alltså från en yrkeskår vanligtvis genomdränkt av skämtlynne. Eller var det en kollegial hämnd för lustmordet på professor Hylling i Svenska öden och äventyr?

Det är där ordet knappologi föds, den omvälvande vetenskapsgren som förstår att ordna knappar efter både två, tre och fyra knapphål. Den gången en nidbild av Montelius, stenyxesorteraren. Riktad mot det inskränkta systemtänkandet, men egentligen en bild av akademisk dumhet som har evig giltighet.

De flesta lägger märke till den, nästan ingen skriver om den. Men där är humor, hela tiden. Dramatiken är ständigt kryddad av den. I Giftas är den absurd, lika tokrolig om de olyckliga äktenskapen som om de lyckliga. Svart ibland, jollrande ibland. I Svarta Fanor och Svenska Folket är den satirisk och samhällsomstörtande. I populära Hemsöborna lutar den sig åt Iggesundsrevyn till när pastorn smäller av i brudsängen och firas ner med block och talja. Humorn i Antibarbarus, där Strindberg bevisar att det bara finns ett enda grundämne - väte - uppskattas åtminstone av kemister.

På bilderna ler han aldrig, men hans ord skrattar hela tiden, därför åldras han inte. Den dag jag läser första roliga meningen från en professor ska jag lägga Strindberg åt sidan och frivilligt återuppta min akademisk karriär.

Jan-Olov Nyström

Mer läsning

Annons