Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1700-talet lockar många

/
  • Historikern Christopher O´Regan drog en storpublik till Bollnäs bibliotek på tisdagskvällen. Kakelugnen i tidskriftshörnen hjälpte upp 1700-talskänslan.

Levande historia drar. Det bevisades i går kväll i Bollnäs bibliotek när 1700-talskännaren Christopher O´Regan var gästande författare.

Annons

Det låg ett skimmer över Gustafs dagar, skaldade Tegnér redan på 1820-talet, bara några årtionden senare. Hur sant han hade lyckades historikern Christopher O´Regan verkligen visa under den mycket välbesöka författarkvällen på Bollnäs bibliotek i går, tisdag. Närmare två hundra personer klämde in sig i tidskriftshörnan.

- Det är svårt att förstå i dag hur omvälvande den här tiden var, hur oerhört dynamisk med allt som hände inom kultur och politik, menade han.

I sitt timslånga anförande tog han hjälp från oväntat håll, en 19-årig bodbiträdes dagbok, som på ett charmerande sätt skildrade Stockholm ur ett vardagsperspektiv på 1780-talet.

O´Regan citerade långa stycken utantill och fick oss att se att likheterna är större än vi kanske tror mellan den tiden och vår.

Christopher O´Regan blev redan som barn fångad av 1700-talet. Han hade turen att få två historieintresserade föräldrar, pappan irländare, som kunde entusiasmera med målande berättelser från historiska platser.

- Verkligheten överträffar alltid dikten, fick jag lära mig i fem-, sexårsåldern, när mamma och jag stod med näsorna tryckta mot fönstren i Gustaf III:s paviljong i Hagaparken. Hon berättade hur han undgick att skjutas genom fönstret här när han låg och slumrade på den soffa som fortfarande står kvar.

Fascinationen över Gustaf III:s öde och tid höll i sig och ledde honom senare djupt ned i arkiven, där det finns hur mycket som helst bevarat, även från så kallat vanligt folk.

Det var också dessa som stödde kungen, fick vi veta. Vi som i bakhuvudet minns skolans bild av Gustaf III, som pudrad, lite fjantig och bara intresserad av teater. Den baserade sig på den svenska adelns bild av honom, förklarade O´Regan.

På sitt lättsamma men övertygande sätt gav Christopher O´Regan en mycket intressant motbild, där han klargjorde varför adeln såg till att röja kungen ur vägen genom skottet på maskeradbalen. Det som ändade kungens liv 1792.

- Många av Gustaf III:s stora insatser för Sverige var politiska och dessa gjorde han redan tio år innan Franska revolutionen, förklarade han. Kungen såg en väg att ge även andra samhällsklasser tillträde till de förmåner som adeln haft sedan länge.

Han fick hjälp av de genomsnittliga stockholmarna för att genomföra reformerna mot adeln 1789, den nya regeringsformen förenings- och säkerhetsakten. För 1700-talets människor var det sprängstoff!

- Efter Gustaf III:s död glider Sverige ned i rena järnåldern, menar Christopher O´Regan.

Mer läsning

Annons