Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur värd belöning

– Det är den finaste utmärkelsen man kan få i Hälsingland, säger Nore Sundqvist. Tillsammans med Barbro "Lill-Babs" Svensson, Yngve Aronsson och Viveka Ståbi har han tilldelats årets kulturbelöning av Hälsinge Akademi. Årets ungdomsstipendium tilldelas skådespelaren Peter Mörlin.

Att främja kultur i Hälsingland är Hälsinge Akademis främsta mål. För att göra det tilldelas varje år ett kulturstipendium till yngre kulturutövare, och flera hedersmedaljer till äldre personer som gjort betydande insatser inom kulturen i landskapet. Hedersceremonin ägde rum på Stenegård, Järvsö, i fredagseftermiddagens strålande solsken.

Årets kulturstipendiat, skådespelaren Peter Mörlin, var hedrad över utmärkelsen.

– Det känns jätteroligt, det är verkligen kul när ens arbete uppmärksammas, säger han.

Trots att han i dag bor i Stockholm har han starka band till Hälsingland och till Norraladalen, där han växte upp.

– Jag vågar säga att det är det vackraste landskapet i Sverige, det är trolskt på något vis.

Som en del av motiveringen lyfter Hälsinge Akademi fram Peters syn på kultur, något han menar är en enande kraft.

– Jag ser kultur som ett samhällskitt. En bra teaterpjäs har förmågan att ge publiken nya perspektiv och tillfällen att sätta sig in i andra människors situationer. Man kan kalla teatern en praktisk empatiövning, förklarar han.

Yngve Aronsson, som belönades för sin lokalhistoriska forskning, har även tidigare belönats med kulturpris, men är extra stolt över Akademins medalj.

– Nu är det bara ett nobelpris som kan slå det här, säger han.

– Min forskning är en pensionärshobby, och det känns jätteroligt att bli uppmärksammad för den.

Medaljen och konstdiplomet ska Yngve nu placera på en hedersplats hemma i Hudiksvall. Viveka Ståbi, Korskrogen, och Nore Sundqvist, Hudiksvall, håller med om utmärkelsens betydelse.

– Det är den finaste utmärkelsen man kan få i Hälsingland, säger Nore Sundqvist, orkesterledare för Hudik Big Band.

Han hyllades i motiveringen för sin musikergärning och kamp för jazzens plats i Hälsinglands musikaliska landskap.

Viveka Ståbi beskrivs i motiveringen som en eldsjäl bakom Hovra spelmansstämma och som en "given centralpunkt, ett nav och en energikälla för oändligt många färilabors idéer och drömmar".

– Jag blev förvånad och oerhört glad, säger hon om motiveringen.

Den fjärde av årets hedersutnämnda kulturarbetare, Barbro "Lill-Babs" Svensson, kunde inte närvara under ceremonin. Motiveringen bakom hennes kulturbelöning understryker hennes insats och kamp för Järvsöbygden, i förvandlingen från en utflyttningsort till en inflyttningsort.