Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kultur är det viktigaste vi har"

När Folkets hus la ner var det närmast en dödsstöt mot kulturlivet i Los. Men med en ombyggd dansbana hoppas Loos idrottsförening kunna blåsa liv i kulturen i byn.

Annons

"Konsertlokal" står skrivet i stora röda bokstäver på rotundans fasad. Skylten syns ända från vägen när man passerar Nickelvallen i Los.

– Jag tänkte kalla det konserthus, säger Gunnar Högberg entusiastiskt och pekar på skylten han själv har snickrat ihop.

– Men det lät lite för pretentiöst så det blev konsertlokal.

Det räcker nog för att höja en del förbipasserande ögonbryn. Byggnaden är ju mer känd som den gamla dansbanan som stått där sedan 30-talet. Och de senaste åren, sen dansen upphörde, har den mest bara stått där och varit förvaringsplats för saker idrottsföreningen inte vetat var de annars skulle göra av.

Tills för någon månad sedan när Loos idrottsförening, som fyller 100 år i år, bestämde sig för återuppliva den gamla lokalen. Och förhoppningen är att man i samma veva gör detsamma för det lokala kulturlivet. Det berättar ordföranden för föreningen Gunnar Högberg som med värme minns tider som flytt.

– Loos var känt för kulturella evenemang när vi hade ett fungerande Folkets hus, då var bland andra riksteatern här spelade och vi hade en aktiv och vida känd dragspelsklubb. Men allt det har dött ut. När Folkets hus raserades, då försvann det. Men nu har vi en provisorisk lokal för högklassiga konserter.

Med ideella krafter har den mångkantiga byggnaden har tömts på skräp. Den lilla scenen har byggts ut en aning, ny belysning och ljudanläggning har installerats. På det gamla dansgolvet står bänkar hämtade från Folkets hus och om några veckor kommer över 200 personer kunna sitta därinne. Då ska den provisoriska konsertlokalen tas i bruk, för en jubileumskonsert för idrottsföreningen som fyller 100 år.

Men ambitionen är inte bara att fylla lokalen med folk utan också med högklassig musik från när och fjärran. Eller vad sägs om Bengt Krantz, barytonen från Malmöoperan, sopranen Rebecca Rasmussen och dragspelaren Sone Banger?

Alla där, i enlighet med operafantasten Gunnar Högbergs önskemål. Barbro Westling som också är drivande i idrottsföreningen delar måhända inte Gunnar Högbergs fäbless för opera, men hon ser många med henne ser fram emot evenemanget.

– Jag tror det kommer bli en jäkligt bra dag. Och alla jag pratat med är väldigt positiva till det här, säger Barbro Westling.

Arrangemanget är långt ifrån gratis och de båda föreningsmänniskorna håller tummarna för mycket folk så att ekonomin går ihop.

Men de hoppas på stor uppslutning av andra mer poetiska skäl.

– Det är viktigt att prioritera kulturen och vi gör det här för att återuppväcka och bevara kulturen i extrem glesbygd. Det viktigaste byarna har, det är kultur.

Loos IF:s jubileumskonsert äger rum på Nickelvallen den 20 juli i samband med årets Losvecka.

Annons