Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kul att hjälpa andra och ta eget ansvar"

Följ med Andreas Åström, 10 år, från Vågbro på hans första tur med majblommeväskan.

Det är en gråmulen eftermiddag och Andreas Åström ska ut på sin första runda för att sälja majblommor. Han plockar ihop materialet och hänger två illgröna ryggsäckar med majblommor och växelpengar över axeln. En för Vågbroskolan och en för Söderhamns scoutkår.

– Det är kul att hjälpa andra och bra att ta eget ansvar och prova att hålla i pengar. Så blir det sen när man blir vuxen, säger han.

Grannhusen på samma gata i Vågbro blir en bra början, här känner han till de flesta. Vid de första försöken får han inget napp. Det är mörkt i husen och ingen är hemma. Men längst ner på gatan öppnar Stig Åkerblom dörren till en gråblå trävilla.

– Vill du köpa en majblomma? frågar Andreas Åström.

– Ja, visst. Vad kostar dom? undrar Stig Åkerblom.

Andreas Åström visar de olika varianterna och berättar vad de kostar. Stig Åkerblom köper en krans, Andreas tackar för sig och går vidare. För varje majblomma han sålt fyller han i redovisningskortet som ligger i väskan. Och räknar pengarna noga så att allt stämmer.

Nästa stopp blir hos Simon Löfman och Susanna Siwers i ett rött tegelhus. De passar på att köpa ett klistermärke och önskar lycka till innan de stänger igen dörren.

Andreas går vidare mot några av hyreshusen i Vågbro. En bit framför på samma gata står två tjejer vid ett av husen. De bär på varsin illgrön väska.

– De säljer också majblommor. Då får ta nästa hus istället, säger Andreas.

Han går in i en av trappuppgångarna och plingar på. En man öppnar, men avböjer erbjudandet. Hans fru köpte i går, säger han.

Andreas Åström ställer sig en stund utanför matbutiken Tempo, det ger också några lyckade majblommeaffärer. Summa summarum – en ganska bra start på första dagen.

– Jag ska försöka sälja majblommor varje dag. Om jag inte är sjuk eller har någon aktivitet, säger han.

Det är bara en sak som Andreas Åström tycker är lite tråkig. På vissa skolor har eleverna tjuvstartat med försäljningen av majblommor.

– I vissa skolor fuskar de och börjar sälja några dagar tidigare än vad man får. Det är inte schysst mot oss andra som har väntat, säger han.