Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kryssning inspirerade länets kvinnoföretagare

Flera färgstarka föreläsare. En stor dos med kunskap och inspiration. Det bjöds kvinnliga företagare från länet på under kryssningen Kraft och kompetens.

Inom projektet Främja kvinnors företagande arrangerade Region Gävleborg kryssningen Kraft och kompetens i början av veckan.

Projektet har som syfte att bidra till en ökad sysselsättning genom att fler kvinnor startar och driver företag. En satsning som behövs så länge som kvinnor känner att de som företagare inte möts på lika villkor som män, enligt Region Gävleborg.

– Jag ska inte trötta ut er med negativa siffror. Typ att 21 procent av företagen i Gävleborg ägs av kvinnor och att 76 procent av all föräldraledighet tas ut av kvinnor, säger Agnetha Påhlin, företagare i Hudiksvall och ledare för projektet.

Hon presenterade företagskryssningens program inför 200 medbjudna kvinnliga företagare från hela länet i samband med att fartyget M/S Galaxy lämnade Värtahamnen i måndags eftermiddag.

Den 24 timmar långa båtresan mellan Stockholm och Åbo fylldes med kontaktskapande, mingel, föreläsningar och paneldebatter.

– Det är tack vare Maud-pengar vi kan vara här i dag, fortsätter Agnetha Påhlin.

Och självaste Maud Olofsson, som är starkt engagerad i att främja kvinnors företagande, var på plats för att föreläsa om entreprenörskap.

– Revanschen har varit en jättestor drivkraft för mig. Jag har tagit med mig mina upplevelser och haft möjlighet att förändra, säger hon.

Att hon själv lyckats menar hon är ett exempel på att en universitetsexamen inte måste vara nyckeln till framgång.

– Visst, att vara påläst och ha en utbildning är jättebra. Men med de grundläggande värderingarna och sunt förnuft kommer man väldigt långt, säger Maud Olofsson.

Var ingen fegis, umgås med dem som ger energi, ta plats och våga utmana dig själv. Det var några råd den förra näringsministern gav till publiken innan hon avslutade föreläsningen.

Lina Lundmark, som driver Janssons bröd i Ljusdal, var en av 25 Ljusdalsföretagare på båten.

– Även om Maud har den position hon har så har hon förmågan att förmedla en vi-känsla och kommer ner på samma nivå som oss andra företagare, säger Lina Lundmark om föreläsningen.

Journalisten, programledaren och författaren Alexandra Pascalidou berättade om sin resa. Hur hon föddes i en rumänsk tvättstuga och växte upp i en fattig grekisk bergsby med sin mormor. I dag är hon en framgångsrik företagare och författare till fem böcker.

– Vi måste inse vårt eget värde. Och framgång kan också vara i en liten skala, säger Alexandra Pascalidou som har drivit företag i nästan två decennier.

Systrarna Petra Abrahamsson och Linda Netsman, som driver populära Freluga Trädgårdsscen i Bollnäs, presenterade sin företagsresa – en framgångssaga som de flesta i början ansåg vara omöjlig. Att satsa högt, det ska man inte vara rädd för, poängterade syskonen.

Katarina Svender som driver Östernäs affärsfastigheter i Ljusdal var en av deltagarna på kryssningen. Att samverka och hjälpa varandra, företagare sinsemellan, tror hon blir mer och mer viktigt inför framtiden. Företagskryssningen fick henne att känna sig stark.

– Det var mycket inspirerande. Det är otroligt vilken motivation man får, säger Katarina Svender.