Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönikör Andreas Tagg efter DM-finalen: "Bollnäs saknar spetsen – SFF har den i form av ett anfallsmonster"

Sportens krönikör Andreas Tagg efter SFF:s DM-titel: "Om Bollnäs försökte rita sin fotboll med en trubbig blyertsspets så hade SFF vässat sin penna till ett sylvasst och dödligt vapen."

Söderhamns FF vinner DM-finalen med 5–0. Smaka på de siffrorna.

Överkörning?

Klasskillnad?

Förnedring?

Nej, inte alls. Snarare ett övertydligt bevis på skillnaden mellan lagen – spetskompetensen på topp. Söderhamns FF har en Nermin Celjo. Det har inte Bollnäs GIF.

För spelmässigt skiljde det inte så mycket mellan lagen. I alla fall inte fram till slutet, då SFF drog i från i takt med att Bollnäs gav upp.

Bollnäs skapade matchens första heta målchans, men Ali Reza träffade ribban. Och man kändes väl så vasst som "storebror" från kusten.

Ali Reza var pigg på vänsterkanten, hyperintressanta och talangfulla Dariq Fouad hotade med sin snabbhet och teknik och Hamode Hussein försökte på högerkanten.

Men bolltrillandet stannade upp och avtog i höjd med straffområdeslinjen. Fram dit kändes Bollnäs hyfsat farligt, men det fanns helt enkelt inget sigill att sätta på anfallen. Till viss del ett gott betyg till SFF-försvaret som lyckades stänga igen, till viss del ett underbetyg till Bollnäs offensiv.

Om Bollnäs försökte rita sin fotboll med en trubbig blyertsspets så hade SFF vässat sin penna till ett sylvasst och dödligt vapen. Som stavades Nermin Celjo.

0–1 fixade Celjo helt på egen hand, då han helt sonika stal bollen vid kortlinjen, för att sedan kyligt vänta ut Bollnäsmålvakten Anders Alsing.

0–2 "halvcykelsparkade" Celjo in på ett delikat sätt, efter ett fint förarbete av Niklas Holm och Pontus Olsson.

0–3 satte Celjo säkert, elegant frispelad av Marcus Olofsson på djupet.

LÄS MER: Nermin Celjo bjöd på målfest när SFF försvarade titeln

Där och då, i den 65:e matchminuten, var DM-finalen i praktiken avgjord. Den blev inte mindre avgjord när SFF-målvakten Simon Elgh räddade två straffar och Johan Persson dundrade in ytterligare två mål för Söderhamn.

Så mycket mer än så behöver man inte säga om den avslagna avslutningen. Annat än att dessutom lyfta på hatten för dubbla straffräddaren Elgh.

Söderhamns FF bärgade föreningens sjätte DM-titel. Jag trodde på förhand att Bollnäs skulle kunna utmana, på konstgräsmattan där man trivs så förträffligt och som bjuder in till det rappa spel som hemmalaget vill spela.

LÄS MER: Bollnäs vek ner sig i DM-finalen: "Faller som ett korthus"

Men i slutändan var det ändå inget snack. För det var ju det här med den offensiva udden. Jag säger inte att Nermin Celjo avgjorde matchen helt på egen hand, även om det är väldigt nära sanningen.

Men Bollnäs saknar spetsen den här kvällen, medan SFF har den i form av ett anfallsmonster.