Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Svala kläder? Varma kläder? Vad för sorts skor?"

Svala kläder? Varma kläder? Vad för sorts skor? Ja, det här är aldrig lätt. Jag brukar alltid vara väldigt slarvig när det gäller packning, så den här gången tänker jag vara noggrann och göra en lista på allt jag ska ha med mig. Sen förstår jag mig inte riktigt på människor som inte tycker om att packa?

Jag tycker att det är jättekul, eftersom man hittar alltid kläder som man glömt bort i garderoben, och när man står där vid resväskan och tittar ner på allt man ska ha med sig, så ser man sig själv i kläderna på ett sjukt härligt ställe i kläderna man packat ner. Vart ska jag då? Jo, jag och sju andra elever från Slottegymnasiet åker på måndag ner till Spanien tillsammans med tre lärare för att vara där i en vecka.

Vår klass är en del av ett Comeniusutbyte, som är ett projekt mellan två andra skolor. En i Spanien och en i Turkiet. Vi kommer att vara där tillsammans med några elever och lärare från Turkiet för att lära oss om deras kultur och hitta på roliga saker tillsammans, vilket jag tror kommer att bli väldigt kul. Dock skrämmer det mig att vi alla kommer att bo tillsammans med en varsin spansk elev och deras familjer helt ensam. De är främlingar för oss alla och det mesta kommer att vara helt nytt och olika jämfört med det vi är vana med. Hur kommer de att behandla mig? Hur kommer jag att få bo? Kommer jag att få ett eget rum eller kommer jag att dela rum med någon?

Vad kommer jag få för mat? Kommer jag att bo nära skolan vi ska spendera mycket tid på? Jag hoppas verkligen att allt kommer gå bra och att de är snälla mot mig, för jag vill verkligen inte bo med någon en hel vecka och känna mig osäker och undrande. Jag gruvar mig även för hur lång tid det kommer ta att åka dit. Först åker vi med bil ner till Arlanda och flyger sen till Spanien. Då blir det bara att tagga om och göra sig redo inför fem (!) timmar buss till Chelva som är slutstationen. I princip tar det hela dagen att ta sig dit vi ska, men som tur är kommer jag ha världens bästa sällskap vilket kommer att göra resan dit och hem mycket roligare och kortare. I och med att jag bor själv på veckorna kan man tro att vara ifrån familjen en vecka i Spanien inte kommer att vara några som helst problem för mig, men icke.

Jag är himla känslig och har en känsla av att det inte alls kommer gå bra att säga hejdå till mamma och pappa. Jag kommer säkert att få mycket hemlängtan eftersom jag får det även när jag bara är en och en halv mil ifrån familjen. Jag hoppas och tror även att vi elever som åker ner tillsammans kommer att lära känna varandra mycket bättre än innan och ha så himla kul, vilket jag ska ha nu, för att det är packningsdags.

Elina Tovasgård