Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Så undviker du att se skogstokig ut på Facebook

När det är pandemi ses man inte. När man inte ses skulle man kunna njuta i solen, läsa ikapp böcker från upplysningstiden eller lära sig spela Paganinis tjugofjärde capriccio på congas. Det gör man inte. Man bläddrar Facebook, och det gör man i timmar.

För några veckor sedan såg jag ett inlägg. Det var en bild med texten "skriv ditt namn baklänges", följt av tre gråtskrattemojis. Tio tusen svenska medborgare hade lagt tid på att gå in i kommentarerna, skriva sitt namn baklänges och publicera det. Förstår de inte att de gör sig själva till åtlöje?

Facebook är fullt av galna banderiljärer, tokiga picadorer och kufiska matadorer. Här är fem tips för att slippa framstå som en av dem.

Tänk på caps lock. Caps lock är ett kraftfullt vapen – det du skriver kommer att uppfattas som ett vrål. Det är märkligt om du skriver "JAG ÄR OSÄKER PÅ VINDKRAFTVERKEN. HAR KOMMUNEN ÖVERVÄGT HUR FLORA OCH FAUNA KOMMER ATT PÅVERKAS?" Hur ofta vrålar man en sådan sak?

► Samma sak med skiljetecken. De tre punkterna kan man använda om man är besviken, eller om man vill visa att något är dolt i mystik. Som i "du behövde inte den där sista ölen...", eller "jag är läderlappen...". Använd dem för guds skull inte i alla situationer.

"Jag är på väg till stationen..." kan förvandlas från att du berättar din färdriktning till ett rent mordhot.

Profilbilden. Tänk ett steg extra här. Gärna midjan och uppåt. Gärna någon annan som tagit bilden. Gärna hyfsad kamera.

Proffsigt porträtt från jobbet? Toppen.

På fjällvandring eller solsemester vid Medelhavet? Underbart.

Ett pixligt helvete fotat underifrån, där du är knallröd och syns från näsan och uppåt? Nej, nej, nej.

Var inte en reply guy. Reply guy är ett begrepp som betyder ungefär "svars-kille", även om det naturligtvis inte behöver handla om killar. Det som kännetecknar en reply guy är att denne reservationslöst kastar sig in i kommentarsfälten.

Om man tror att man kanske är en reply guy finns det några frågor man kan ställa sig. Hur mycket skillnad gör jag om jag ger mig in i den här diskussionen? Måste jag verkligen skriva något elakt till Lars, som bor i Falkenberg och som jag aldrig har träffat? Har inte både Lars och Falkenberg tillräckligt med problem?

Publicera inte bilder på någon som inte har godkänt det. Det borde vara självklart. Gäller särskilt barn eller barnbarn. Högstadiet blir inte roligare om alla dåliga hårdagar och pinsamma raplåtar är två klick bort från ens blodtörstiga klasskompisar.

Utgå från verkligheten. Om du träffar en person på stan som tycker annorlunda än du om skarven, vargen eller Johnny's senap skulle du förmodligen inte skrika och vråla på den personen. Du skulle i bästa fall försöka ha en sansad diskussion, eller bara gå därifrån. Gör likadant online. Ofta är det sistnämnda bäst.

Nu när du vet hur man beter sig på Facebook kan du med fördel skriva en syrlig kommentar på temat "så undviker du att se ut som en ytlig stockholmare i vår lokaltidning".