Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Om apokalypsen kommer – boken som ska rädda mitt liv

Jag äger en bok som kan bli skillnaden mellan liv och död i den dystra framtid när oljan är slut.

Slumpens skördar har gjort att jag numer äger en riktig guldtacka till bok; "Självhushållning" av John Seymour. Den kom ut första gången för fyrtio år sedan, och i svensk nyutgåva 2014. En given bok i varje Gröna vågares bokhylla. "Handbok för realister och drömmare" är undertiteln. Ja nog är det åtminstone en vacker dröm att få ha en liten gris och klara mer av försörjningen själv.

Läs mer: Åter till utmarken

När jag satt mig i bästa läsfåtöljen för att umgås med Seymour var det som att resa i tiden. Både framåt och bakåt. Han berättar i förordet hur han har besökt stenåldern. Han flackade runt på Afrikas landsbygd i sin ungdom, och levde då en tid med ett folk som levde som européer gjorde för tusentals år sedan. De visste hur man hittade vatten vid torka, och de visste hur man jagar och livnär sin familj på vad naturen ger. Hållbart. Senare slog sig Seymour ner på en gård i Wales, och hans lärdomar resulterade i detta standardverk.

Boken är lite rolig. Den försöker täcka allt man behöver veta för att klara sin försörjning på några tunnland mark. Fast kunskaper som egentligen kräver en hel bok för att förklara, det river Seymour av på ett uppslag. Kapitlet om att tillverka eget tegel är två sidor långt, till exempel. Hitta lera, trampa den i ett par timmar, slå tegelstenarna i träformar. Pang tjoff. Sen är det snart dags att bränna stenarna, lägg dem i en kub stor som ett rum, se till att det finns skorstenar och anlägg eldstäder. Inte så krångligt? Man får veta precis så mycket så att man möjligen skulle klara det om det gällde livet.

Läs mer: De vände hem för ett grönare liv

För mig är samhällets sammanbrott en risk som finns. Troligen för att jag har tittat på snäppet för många tv-serier om livet efter zombieepidemier och kärnvapenkrig.

Inte vet jag hur prognosen för apokalyps ser ut. Men det finns ju de som säger att oljan tar slut snart, och att då kommer samhället som vi känner det att falla samman. Ni vet, efter två dagar är det tomt på affärens brödhylla, efter en vecka finns inget att köpa. Medge att självhushållarna får ett övertag då. Jag kan se framför mig en framtid där den här boken är skillnaden mellan liv och död. Jag ser hur den kan bli min käraste ägodel, ett dokument jag vaktar med mitt liv.

Läs mer: Palmpers vill bygga ekoby i Mobodarne