Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Med rätt start kan dansen bli ett yrkesval

Nu avslutas en veckolång dansfestival i Hudiksvall, "Glada Hudik dansar". En mängd föreställningar har visats, med kända danskompanier och koreografer, som Norrdans, Anna Vnuk och Viktor Fröjd. Elever deltar i workshops i street och afrikansk dans och även lokala dansgrupper får visa upp sig.

De flesta som börjar dansa har nog inte siktet inställt på att göra intresset till en yrkeskarriär. I stället fungerar dansen som ett sätt att uttrycka sig, få utlopp för glädje och frustration liksom gemenskap. Under den senaste veckan har jag träffat flera unga dansare från Hälsingland som har siktet inställt högre än så. De vill utvecklas, vara med på de stora scenerna och kunna leva på dansen.

De första viktiga stegen togs på hemmaplan. På kulturskolan eller i en förening och flera av dem fortsatte med estetiskt program på gymnasiet.

På söndagens återvändardag visade tre dansare, med rötter i Hudiksvall, upp sina koreografier på Hudiksvalls teaters scen. De kan alla vittna om hur viktigt det är att få uppmuntran och möjlighet redan som barn. Samtliga har deltagit i koreografitävlingen för unga i Gävleborg, Skapa Dans, och två av dem har vunnit pris i riksfinalen.

Se här nedan ett avsnitt ur Emelie Markgrens koreografi "Glädjedöd":

I Hudiksvall är kulturskolan numera avgiftsfri men det estetiska programmet på Bromangymnasiet läggs ner i höst. Vilket upprört bland andra 19-åriga Emelie Markgren, Delsbo, som här visade upp Skapa Dansvinnande bidraget "Glädjedöd" tillsammans med Isak Samnell, Alexandra Ougleva, Evelina Funge och Nora Boestad.

Läs mer: Delsbotjej prisades dubbelt i riksfinalen

Arg över bristerna i det lokala kulturlivet, men hon berättade också om de möjligheter hon har fått att möta ett modernt dansspråk och inspireras av proffskompanier som Norrdans. Hon har också fått chansen att delta i olika workshops vilket gjort henne medveten om de konstscener som normalt bara kan upplevas i storstäderna. Nu går hon vidare inom konst och performance.

Läs mer: Recension av Norrdans föreställning "Black Forest".

Linnea Dolk, 23 år, från Delsbo, bor nu i Stockholm och vidareutbildar sig på olika danskurser och arbetar med ett danskollektiv som visade en koreografi för åtta dansare som är baserad på klubbdans och social dans med alla dess variationer.

Här visas ett kort stycke ur hennes dans "This is very artistic", med dansare ur Kollektiv dans.

I samtalet efteråt tryckte hon på behovet av att få tillgång till lokaler och teknik för att kunna repetera och framträda. Det finns i Stockholm men skulle också behövas i en stad som Hudiksvall.

För Zara Zeidlitz, 26 år, blev dansen både ett andningshål och ett sätt att uttrycka sina känslor när hon mobbades i skolan i Hudiksvall. Efter Balettakademin i Göteborg hjälper hon nu andra barn att pröva på och uttrycka sig genom dans – i Tjörns kommun. Hon har gjort en mycket personlig och vacker koreografi om sin väg, från Sara till Zara, i "Evigt konstverk".

Se här ett kort stycke ur hennes dans.

Estetiska ämnen är mycket mer än en yrkesväg, det visar inte minst fotbollslaget Östersunds FK som med kulturens hjälp faktiskt blivit bättre på att spela fotboll. Men med inspiration, uppmuntran och konkreta möjligheter att möta och pröva på olika former av dans kan den också bli en yrkesväg.

Det behövs inte bara en bra kulturskola och möjligheter att få spela och dansa i skolan och föreningar. Unga måste också få möta den professionella scenkonsten för att se vad som är möjligt. Precis som inom idrotten måste kulturen bjuda på både bredd och spets.