Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Lagerbäck och Island gav oss oförglömliga EM-minnen

Artikel 39 av 40
EM 2016
Visa alla artiklar

Sportens Oskar Lund efter Islands uttåg ur EM.

Att se de isländska spelarna köra den numer klassiska ramsan tillsammans med fansen efter storförlusten mot Frankrike var rörande. Besvikelsen hos spelarna i Island är naturligtvis stor nu direkt efteråt, och det ska den vara.

Mot Frankrike kom de inte upp i samma nivå som tidigare i turneringen, och om inte Island maxpresterar så slår de inte ut en så stark nation. Så är det bara.

Men när spelarna ser tillbaka på de här veckorna i Frankrike så hoppas och tror jag att de inte känner någonting annat än en gigantisk stolthet. Islands insats har varit en av de största behållningarna under EM och det här landslaget har charmat hela fotbollseuropa.

När jag surfade runt på nätet och läste på olika sociala medier inför matchen så var det slående hur många svenskar som tagit detta isländska landslag till sina hjärtan.

Inte särskilt konstigt med tanke på att Lars Lagerbäck är förbundskapten, att många av spelarna tillhör svenska klubbar och att de är en så stor underdog – men ändå.

Människor som knappt är fotbollsintresserade blev helt plötsligt fanatiska fans för det isländska landslaget, och det är för mig ett tydligt tecken på vilka känslor de här isländska spelarna har lyckats framkalla under Lars Lagerbäcks ledning.

Lagerbäck kommer säkert har svårt att släppa förlusten mot Frankrike och sättet som hans lag faktiskt blev överkörda på i den första halvleken, men även han ska naturligtvis vara väldigt stolt över vad han gjort för isländsk fotboll.

Förbundskaptenen från Ovansjö har varit en av de allra hetaste tränarna i fotbollsvärlden de senaste veckorna efter succén med Island, och det känns som att han verkligen har njutit av den sista tiden som isländsk förbundskapten.

När man sett Lagerbäck på presskonferenser och vid intervjuer under de här EM-veckorna har han känts mer avslappnad och bekväm än under tiden som svensk förbundskapten. Jag unnar honom verkligen den här framgången och det är bara att lyfta på hatten.

Det som Lars Lagerbäck och hans isländska landslag har åstadkommit under EM i Frankrike är något som fotbollseuropa sent ska ska glömma.

Tack för några oförglömliga upplevelser!

Läs också: Följ med i Lars Lagerbäcks fotspår från uppväxten i Ovansjö till succén med Island