Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Idiotisk byråkrati gör att ambitiösa invandrare straffas och utvisas

"Gränsen för svenskt flyktingmottagande är nådd", ersatte det tidigare "det finns ingen gräns" när regeringens nya migrationspolitik presenterades.

Löfven hamrade in att Sverige nu lägger sig på EU:s lägstanivå. Snabbt blev Sverige ett land som stängde sina gränser.

Den drastiska förändringen i statsministerns retorik handlar självklart om att skicka en signal till dem som nu flyr för sina liv. Välj ett annat land. Sverige är fullt.

Det finns anledning att tro att signalpolitik spelar roll i såna sammanhang. Därför är Sveriges signaler till flyktingar och invandrare som redan kommit hit beklämmande.  

Surin Tami har jobbat som kock i Sverige i sex år. Han betalar skatt, har en bostad och flickvän i Sverige. Den 28:e mars utvisades han. Surins brott?

Under sin första tid i Sverige ville han lära sig svenska snabbt, så han jobbade bara deltid för att kunna plugga samtidigt. Då tjänade han för lite pengar för att få uppehållstillstånd. Att han nu tjänat tillräckligt de fyra senaste åren spelar ingen roll.

Syed Latif har jobbat i Sverige i ett och ett halvt år, han ska utvisas om ett par veckor. Anledningen? Jobbet utannonserades via LinkedIn och inte Arbetsförmedlingen. Han har inte fel lön eller fel jobb, han bara hittade det på fel sätt.

Det påminner om Afrim Rexhepis öde som blev känt i veckan. Han har varken för låg lön eller fått jobbet på fel sätt. Han har för många jobb. Utvisning är straffet.

Jag skulle kunna ägna hela texten åt människor som drabbats av liknande idioti som, om det inte rörde människors livsöden, vore skrattretande.

Från flera fackförbund motarbetas människor från andra länder från att komma in på arbetsmarknaden.

Sveriges Byggindustrier gick för ett par år sedan igenom avslag på arbetstillstånd från Migrationsverket där Byggnads fått yttra sig över rimliga lönenivåer för personerna som sedan blivit utvisade. I samtliga fall angav Byggnads högre lönenivåer än vad avtalet krävde.

Så var det för Gustavo från Bolivia. Han flyttade till Sverige 2010 och jobbade som rivningsarbetare. Han tjänade cirka 30 000 kronor i månaden.

Byggnads ansåg dock att lönen var så låg att Gustavo inte kunde jobba under så vidriga villkor. Bättre då att kasta ut honom ur Sverige. Byggnads agerar domare men tvingar Migrationsverket att vara bödel.

Vad Sverige behöver är att fler människor som kommer från andra länder integreras. Nyckeln är att lära sig språket och att jobba. Därför är alla samlade öden från människor som dessa så farliga, också för samhället.

Signalen är att genom att söka jobb, jobba hårt och plugga svenska så riskerar man att utvisas ur Sverige. Det är motsatt signal mot vad som behövs.

Vågar vi hoppas att nästa pressträff från statsministern handlar om att minska byråkratin och idiotin i integrationsprocessen?

Det vore en oväntad men mycket mer välkommen omsvängning än den han gjorde för ett halvår sen.