Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Heterosnubben som blir kåt när jag hånglar med en tjej

Har ni träffat den heterosexuella snubben som lider av uppfattningen om att två kvinnor kysser varandra för hans skull? Det har jag. Flera gånger.

Läs även: Polisen om sexuella ofredanden: "Man blir förbannad – vi accepterar inga trakasserier"

I takt med en pulserande basgång dyker hon upp. Jag dansar på en evig nattklubb i Malmö och jag sträcker mig efter henne. Bara henne. Och hon sträcker sig efter mig. Allting är romantiskt och klistrigt och jättefint och regnbågsflaggor och den toleranta verkligheten applåderar och vi hånglar och...

Och så är han där. En hand mot min rumpa, ibland på mitt bröst. Frågan är alltid densamma:

"Öh, får man vara med?".

Heterosnubben.

Läs också: Sextrakasserier i debattfokus

Han tillkännager sin existens i samma ögonblick som jag etablerar fysisk kontakt med en samkönad människa på krogen. Han står där i varierande skepnader och kroppar. Med ett macho-gäng i ryggen eller ensam. De gemensamma nämnarna är alltid två: Han är man och han är kåt.

Och han är alltid där.

Han tycks tro att två kvinnor kysser varandra för hans skull, för alla mäns skull – men aldrig för vår egen.

Han tar sig rätten att avbryta oss. Han tar sig rätten att sexuellt antasta oss. Han tar sig rätten att fråga om han får vara med.

Det här är ett utbrett fenomen bland mina kvinnliga vänner som liksom jag, ibland, dras till andra kvinnor. Min lesbiska kompis har slutat att gå på krogen med sin partner. Hon orkar inte. Orkar inte med applåderna och visslingarna.

Det här är underläget som kom i samband med vårt kön. Sexualiteten som aldrig blev vår. I en patriarkal verklighet är vi objekt, till för den manliga blicken och hans njutning. Men aldrig subjekt i våra egna kroppar.

I mitt huvud försöker jag att måla upp ett scenario där jag kåtas upp så pass mycket av två grovhånglande bögar att jag måste avbryta dem, tafsa på dem och be om att få vara med. Men det känns helt otänkbart.

Nu kanske någon utbrister: "Alla killar gör inte så".

Nä. Men de facto kvarstår: Det här är ett manligt fenomen.

Läs också: "Våra grabbar" som våldtar

Jag tänker tillbaka på sena efterfester. Hur jag gång på gång diskuterar homosexualitet med diverse grabbgäng. Somliga uttrycker en avsky för bögar, men två flator?

"Det är ju ba sexigt."

Inombords går jag sönder.

Alltid objekt. Aldrig subjekt.

Det är så många strukturella aspekter som ligger till grund för den här uppfattningen. Porrindustrin bär ett stort hundhuvud. Majoriteten av den porr som florerar på nätet görs av män, för män. Här är den kvinnliga kroppen och lusten bara ett verktyg i jakt på manlig tillfredställelse.

Unga killar ställer sig tidigt i porrkonsumtionens led. Och drabbas av en skev uppfattning om vad kvinnlig sexualitet är.

Nu har porrfilms­regissörerna Alicia Hansen och Zara Kjellner börjat göra porr som riktar sig till kvinnor. Plötsligt finns det ett litet utrymme för fler uttryck och vinklar på en plattform där den heterosexuella mannens njutning haft monopol.

Ett litet steg på vägen.

Jag önskar att min framtida dotter kan gå på krogen, hångla med en kvinna, och slippa heterosnubben som frågar:

"Öh, får man vara med?".

Enkät: Hälsingekvinnor berättar: "Det räcker inte att man säger nej"

Läs också: Fängelse för 152 sexbrott mot barn

Ledare: Sätt stopp för hederskulturer, tafsande karlar och vilsna feminister

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik