Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: En avskydd sommarpratare

Hon heter Athena Farrokhzad och är dramatiker och poet. Måndagen den 21 juli var hon värd för Sommar i P 1.

Annons

Det var ett lysande program. Poetiskt, engagerat och med ett allvar i tilltalet, som skilde det från det självförhärligande struntprat som ofta strömmar ut i etern vid 13-tiden om somrarna. Hennes Sommar var en genomkomponerad helhet med väl valda dikter och sånger.

Det blev för mycket för den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén. "Efter gårdagens sommar i P 1 har jag bestämt mig för att kasta ut TV-mottagaren. Slipper därmed att finansiera eländet. Gör detsamma du!" skrev han på twitter.

Det blev för mycket för många av landets borgerliga ledarskribenter. Håkan Boström skrev i DN – en gång språkrör för en vänstersinnad liberalism – att det "är lätt att göra sig lustig över Axéns överreaktion. Men att Sveriges Radios definition av politisk neutralitet innefattar uppmaningen till väpnat våld, konspirationsteorier och rena felaktigheter (...) är ett problem att ta på allvar." Boström refererar som fan läser bibeln.

Så där gick man på. Det var som om man fruktade att Athena F skulle komma upp på ledarreaktionerna beväpnad med k-pist och meja ner borgerlighetens slätkammade skribenter. Deras oförmåga att lyssna är beklämmande. Deras panikreaktioner illavarslande. Deras dövhet för en berättelse som handlar om ett Sverige långt bortom deras egen horisont djupt oroväckande.

Athena F berättade om fattigdom, förtryck, polisvåld, växande klassklyftor, migrationspolitikens totala fiasko, de papperslösas öde, stängda gränser, nazisternas och rasisternas frammarsch...

Ja, hon tycker att det kapitalistiska samhället är perverst med dess växande miljöproblem och ojämna fördelning av rikedom. Ja, hon vill ha ett annat samhälle med utrymme för musik och poesi och med människor som får utveckla sina inneboende förmågor.

Reaktionerna på hennes program säger en hel del om vårt samhälle. Där trängs alla i mitten. Det politiska språket har blivit utslätat och intetsägande, skillnaderna mellan de politiska partierna mikroskopiska och rädslan för konflikter närmast paniskt. Sverige har svepts in i ett slags Almedalsanda, i ett rosévinstöcken där den som bryter sig ur samförståndet sannerligen ska lära sig att veta hut.

En sådan som Athena Farrokzhad ska inte få prata i Sommar. En sådan som hon ska in i svarven så att alla kantigheter slipas bort. En sådan som hon ska inte sitta vid lägerelden utan jagas ut i mörkret.

Ibland drömmer jag mig tillbaka till förra sekelskiftet då debatten var fräck, infam, vild, rolig och välformulerad. Ett så sövande debattklimat som dagens har jag aldrig upplevt tidigare. Den som inte tycker lika ska hålla käften.