Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Ditt flöde fylls av skit – så gör du något åt det!

Skit på tv. Skit på internet. Skit i flödet på sociala medier. Ibland är det lätt att tappa hoppet om världen. Här får du några konkreta tips på saker som faktiskt gör dig smartare och till en bättre person – i stället för att dra dig längre ner i mörkret.

Yta, yta, yta. Mycket av det som visas på tv, delas i sociala medier eller tittas på nätet är glättigt, lättsmält och sådant som i det långa loppet inte betyder någonting – vare sig för dig eller din omvärld.

Läs fler krönikor av Henrik Nyblad: "De hånar oss och kallar oss för 'pappa-feminister'"

Ytligheten och klickjakten har gått så långt att till och med traditionellt intellektuella program som "Fråga Lund" (SVT) har förvandlats från ett intellektuellt diskussionsforum till en banal kvällsunderhållning.

Det nämnda programmet är inte ensam syndare. Till och med de stora tv-kanalernas nyhetssändningar rör sig åt samma håll. De tunga och allvarsamma inslagen lättas allt mer upp av programledare som vill vara kompis med tittaren. Som drar skämt med sina kollegor och som gör allt i sin makt för att göra materialet lättillgängligt för den breda massan.

Jag tror inte att det är deras fel. Egentligen är det nog ingens fel, och allas fel på samma gång.

Fler krönikor av Henrik Nyblad: När språket blir ett fängelse – om kärleken till mitt barn

Det handlar nog om tid. Att vi har för lite av den, att vi lägger den på fel saker och att vi inte anser det är värt att lägga tid på sådant vi inte förstår, tycker är tråkigt, jobbigt att ta in eller intellektuellt utmanande.

Heltidsjobb, familj, bostad, släkt, vänner, träning. Det är mycket som kräver och slukar vår tid och ork. Självklart är det då förståeligt att vi drar oss för att pytsa ut ännu mera tid.

Fler krönikor av Henrik Nyblad: "Robotarna är din vän – därför ska du bli arbetslös!"

Varför anstränga sig med att titta på eller läsa nyheter efter en hård arbetsdag, när det är mycket mer avslappnande att se "veckans fails" på Youtube? Men snuttifieringen av verkligheten och ytligheten i underhållningen gör dig inte till en bättre människa.

Det gör kanske att du kan slappna av, orka med en dag till, visst. Jag tror dock att lärande håller bäst i längden. Så här har du en lista på några ypperliga kanaler/aktörer att följa:

TED Talks : Klassisk guldgruva med intressanta föreläsningar. Nedan kan du höra på Lidia Yuknavitch föreläsning "The beauty of being a misfit"

...

Wait but why : Detaljerade och uttömmande djupdykningar i skiftande ämnen – allt från artificiell intelligens till vad el faktiskt består av.

...

Last Week Tonight : Amerikanskt nyhetsprogram som presenterar aktuella ämnen på ett humoristiskt sätt. Nedan kan du titta på programments inslag om övervakning.

...

Kurzgesagt – In a Nutshell: En animerad kunskapskanal som tar upp allt från människans historia och utveckling till teknologiska framsteg och vad det kan innebära. Nedan kan du titta på deras inslag där flyktingkrisen i Syrien förklaras.

...

Vsauce : En av pionjärerna inom den nya vågen av förklarande journalistik. Tar upp udda och intressanta frågeställningar, oftast med en tvist. Nedan kan du titta på avsnittet där frågan "Är ditt rött samma rött som jag ser?"

...

Kaptainkristian : Gör visuella essäer om popkulturella fenomen. Nedan är hans inlägg om serien Futurama och hur serien använder sig av vetenskap för att göra humor.

...

Exemplen ovan faller kanske inte alla smaken. Men kanske hittar du någon godbit att lägga på minnet. Om inte: ut och leta efter det du gillar. Internet svämmar över av intressant läsning och tittning, bara du rör dig utanför din komfortzon.

Och gör dig själv en tjänst. Strunta i att titta på det där klippet som visar den där killen som hoppar från ett högt träd och bryter båda benen. Titta på något som gör dig lite smartare i stället.