Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: De flyende muslimerna måste få slippa fanatismen

"Tänk att som moderat muslim fly från Syrien och komma till moskén i Gävle. Vilket hån", skrev en vän på Facebook. Och det är precis vad det handlar om. En som flyr från vår tids värsta mördarsekt riskerar att möta hatets hyllare i det som skulle vara fristaden.

Annons

Det är värt att påminna om det när nu landets blickar vänder sig mot länets moské efter Gefle Dagblads granskning. Det är framför allt den delen om att imamen Abo Raad pekats ut som den militanta islamismens främsta ideolog i Sverige som väckt stor uppmärksamhet utanför länets gränser.

GD:s granskning, som görs tillsammans med frilansjournalisten Magnus Sandelin, visar bland annat att imamen i ett facebookinlägg efter Islamiska Statens attack på Iraks näst största stad Mosul uppmanade sina följare att be för sina "sunni-syskon" som krigar mot "svekfullhetens, icketrognas och syndfullhetens styrkor". Raad själv har valt att inte ge några kommentarer till GD om granskningen.

Den gren av islam som Abo Raad tillhör är salafismen. Det är en sträng tolkning av islam som kan beskrivas som ultraortodox fundamentalism. Anhängarna är bokstavstroende som vill återskapa sin bild av 600-talet och som anser att andra tolkningar av islam är felaktiga.

Med hjälp av finansiering av moskébyggen har grenen kunna växa långt utanför gulfländerna. I Sverige beskrivs Abo Raad som central auktoritet inom salafismen.

På bloggen Det Goda Samhället skriver kulturskribenten Mohamed Omar om hur Raad spridit budskap om "sharialagar, jihad och hat mot väst" även i Uppsala och hur unga aktiva muslimer hänvisar till Raad som den auktoritet som kan "avgöra vad som var rätt och fel". Mohamad Omar är själv avhoppare från den extremistiska islamistiska miljön i Sverige.

Den salafistiska grenen delar sig i flera delar och i den militanta delen återfinns Al-Qaida och längre ut på en kvist IS-sekten. Från Sverige har IS rekryterat män som krigare och kvinnor till att bli jihadisternas fruar. SÄPO uppgav i maj att minst 150 personer rest från Sverige till IS-kontrollerat territorium, men att det kunde vara så många som 300. Sedan förra året arbetar förre S-ledaren Mona Sahlin som samordnare mot den våldsbejakande extremismen. Sahlin har även hjälpt minst en person att hoppa från IS.

Gefle Dagblads granskning inleddes efter flera tips från muslimer som reagerat på radikaliseringen i moskén. GD har metodiskt publicerat avslöjande efter avslöjande dag efter dag om hur denna radikalisering tagit sig olika uttryck.

Extrema miljöer måste belysas med öppenhetens strålkastare. Det får aldrig råda någon tvekan om att den öppna liberala demokrati inte tillåter att totalitära och våldsbejakande ideologier växer ostört. Verksamheten i dessa grupper får aldrig ske med likgiltighetens acceptans och ignorans.

Detta gäller alldeles oavsett om det handlar om den militanta salafismen, nazismen, rasismen, den revolutionära vänstern eller någon annan inriktning. Öppenhet är den bästa metoden för det öppna samhället och det har Gefle Dagblad visat.

Att inte granska och problematisera våldsbejakande extremism i offentligheten är både ett svek och ett hån, inte bara mot majoriteten av Gävleborgs muslimer och nyanlända flyktingar från Syrien, utan mot våra ideal och det samhälle vi vill leva i.