Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Betala politiker för att stanna hemma

Förra veckans vågskvalp i det mediala vattenglaset var före detta sverigedemokraten som slutat gå till riksdagen men ändå lyfter sitt riksdagsarvode på drygt 62 000 kronor i månaden.

En extra krydda är att den politiska vilden, som helt tappat intresse för allt som har med politik att göra (utom arvodet), är självaste Jimmie Åkessons svärmor.

Hennes förklaringar når heller inga större retoriska höjdpunkter:

"Det är moraliskt förkastligt, men jag har valt att göra så."

Och:

"Jag gör det för att hitta mig själv."

Läs också: Biobesök avslöjande illa dold hemlighet

Unisont har politiker, kommentatorer och vanligt folk fördömt både Margareta Larsson och regelverket som medger att riksdagsledamöter får lön utan krav på motprestation. Och här har förstås alla upprörda rätt. Det är eländigt. I alla fall rent principiellt.

Men tittar man på de så kallade realpolitiska effekterna av Lex Margareta Larsson finns det utrymme för andra reaktioner än ilska och indignation. Drygt åtta av tio väljare vill att makten ska finnas hos andra partier än SD, som Margareta Larsson representerade ända till fram sitt avhopp i höstas.

Larssons väljarsvek, och nu mera statsfinansierade försök att starta en ayurvedisk massagesalong, är ett klockrent exempel på minskad SD-makt, vilket alltså en kraftig majoritet välkomnar. Visst, det kostar en del, men inget är gratis här i världen.

Höjer man blicken från det här enskilda fallet så finns det faktiskt en hel del personer som jag kan tänka mig att betala rundligt för att de INTE ska göra sitt jobb.

Inför stundande fotbolls-EM i sommar är jag beredd att plussa på tv-licensen minst en hundring för att slippa Daniel Nannskogs flåsiga analyser. Jag kan slänga in ytterligare en femtilapp för att ge Jens Fjellström frisedel från att kommentera EM-finalen.

Läs också: Ingen sjuårigs mentala borg kan motstå ett Star wars-angrepp

Pågående hockey-VM är ju en avslagen historia som TV4 försöker väcka liv i genom att låta experten Niklas Wikegård skriksåga den bristande kvalitén i spel och engagemang. Att slippa honom är värt ytterligare minst tre reklamminuter i de redan sönderstyckade matcherna.

Skulle också gissa att det finns en och annan miljöpartist som skulle kunna tänka sig att delfinansiera Gustav Fridolins sökande efter sig själv, bara det sker långt bort från riksdagen och partiets kansli.

Och på lokalpolitisk nivå vet jag åtminstone en handfull ledamöter vars utökade fritid jag gladeligen subventionerar.

Så även om Margareta Larssons välavlönade jobbsmiteri är ett moraliskt haveri kan åtminstone inte jag ta ifrån henne att hon i bästa fall inspirerat fler oduglingar att leta kryphål i sina avtal för att kunna ta samma behagliga kliv åt sidan.

Så tack SD, tack familjen Åkesson, som ständigt utmanar demokratin och får oss att tänka nytt.

Och varsågod, Maggan. Din massageklinik kan mycket väl vara ditt viktigaste och bästa bidrag till demokratin hittills.

Läs också: Vem vet något om besserwissrarna?

Läs också: Sommarstress säljes billigt