Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Bästa tipsen för att få andra att rösta till EU

God planering är A och O inför söndagens val. Här är de frågor du kan ställa dig och andra som faktiskt ett högre valdeltagande.

Ska du klä upp dig när du ska rösta?

Promenerar du till vallokalen?

Vad tänker du göra efter att du röstat, fira mamma?

Jag är frågvis, men varför är jag det? Jo, jag vill göra det mer troligt att du röstar i EU-valet på söndag. Johanna Möllerström på bloggen Ekonomistas, har läst forskningen på området och konstaterar att en planerad valdag ökar chansen till röstning.

Förra EU-valet jobbade jag som rösträknare i Tensta. Där var valdeltagandet lägre än i riket som helhet. I den valkrets där jag tog emot rösterna var det drygt 30 procent som röstade. I riket deltog 46 procent av de röstberättigade svenskarna, i hela EU uppgår röstandet till 43 procent.

I många delar av vårt län liknar röstdeltagandet det i Tensta. Det är på tok för lågt. Frågorna och politikerna i Bryssel hamnar i skymundan, trots att vi i allra högsta grad påverkas av besluten som tas på EU-nivå, både i staden, förorten och på landsbygden.

Asyl och gränsfrågor, djurskydd, miljö och klimat är bara några av de frågor där viktiga beslut kommer att tas under kommande mandatperiod.

Stora politiska frågor.

Vi rösträknare slet inte ihjäl oss förra EU-valet. De långa köerna till valbåsen lyste med sin frånvaro.

En av de som kom och röstade tidigt på dagen reagerade på den bristande tillströmningen och återkom flera gånger under dagen med vänner som han uppmanat att rösta. Det idoga arbete han gjorde den dagen gjorde verkligen skillnad. Mannen i fråga var inte partiaktiv, men en stor demokratiivrare.

Vi vinner också annat på att använda vår röst, det har också återverkningar på individnivå. Forskning visar att själva deltagandet i en demokratisk process ökar motivationen att samarbeta med andra. Att rösta kan bidra till att man ser sig som en del av en samhällsgemenskap.

Och så vad det det där med planeringen.

Att enbart uppmana folk att gå till valurnan hade, enligt studien, ingen effekt. Men om man under samtalet formulerade en plan på hur väljaren skulle rösta så ökade valdeltagandet med fyra procent. Singlar var än mer mottagliga - nio procent ökad röstning med planering.

Inte illa.

Åter till mina frågor i textens början.

Ta dem till dig och använd dem för att motivera fler att rösta. Om du vill behöver du inte berätta vad man ska rösta på, utan fokusera på att det är viktigt att rösta.

Själv tänkte jag cykla med min familj till vallokalen och rösta, för att sedan svepa förbi konditoriet för att köpa bakelser till farmor och mamma för att fira Mors dag.

Det tror jag blir en bra söndag – kanske är det ett upplägg som även du kan ta fasta på?