Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krona för krona – rent snusförnuft

Två statsråd till Gävleborgs län med fickorna fulla av pengar till såväl skolan, som järnvägen kan bara tolkas på ett sätt: Nu ska vi lyftas från jumboplatserna på allsköns listor.

Annons

Kanske har regeringen hört ropen från sina lokala partikamrater, kanske har vissa tongivande riksdagsmän haft ett finger med i spelet, men inte är det ofta som en budgetproposition presenteras av en migrationsminister Tobias Billström (M) i Gävle, samtidigt som en infrastrukturminister, Catharina Elmsäter-Svärd (M), åker till Söderhamn med löften om en snar upprustning av Ostkustbanan.

Lejonparten av vårbudgeten på fem miljarder går till skolan, närmare bestämt 3,8 miljarder kronor. Med rätt satsad krona kan bara sakernas tillstånd bli bättre i länet med en arbetslöshet på 12 procent och landets lägsta utbildningsnivå. Förslagen är redan kända: 10-årig grundskola, mindre grupper och fler speciallärare i lågstadiet, sommarskola, mer matte och mer svenskundervisning för utrikes födda elever. Och så betyg i hela mellanstadiet, lärarnas administrationsbörda ska minskas, studielånet höjas och rektorerna ska få bättre förutsättningar att ägna sig åt sitt jobb, det vill säga ledarskap.

Nu är det inte precis så att oppositionen presenterar diametralt annorlunda skolsatsningar, men regeringen hävdar att det finns en väsentlig skillnad: Vårproppens satsningar är finansierade.

"Krona för krona" har redan blivit ett mantra som vi hört statministern upprepa ett antal gånger, ett mantra som hans partikamrater och statsråd gärna repeterar.

Ingen ifrågasätter en skolsatsning efter det senaste årets tsunami av larmrapporter. Även om en av de niondeklassare som befann sig på Billströms presskonferens, frågade om det verkligen var nödvändigt att plugga mer matte.

Men förmodligen vill Moderaterna – och regeringen plocka bort skolan som det viktigaste valdebattämnet. En nyligen genomförd Sifomätning visar att endast 27 procent av de tillfrågade tror att en moderatledd regering är bäst skickad att ge den svenska skolan det lyft den så väl behöver.

En halv miljard till vården ska stärka cancervården, öka tillgängligheten och utbilda fler specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Frågan är om det räcker för att lugna barnmorskeuppror och släcka bränder på akuten. Men Kristdemokraterna fick i alla fall igenom något i budgeten. Liksom Centern som redan tidigare glatt sig åt 0,4 miljarder till landsbygdsprogrammet och som faktiskt redan tidigare i veckan fick chansen att basunera ut infrastruktursatsningen, där Ostkustbanans upprustning ingår med dubbelspårsutbyggnad norrifrån och åtgärder mot alla flaskhalsar mellan Sundsvall och Gävle.

"Krona för krona" betyder att de fem miljarderna ska tas någonstans: sänkt avdrag för privat pensionssparande till exempel, vilket förorsakade ramaskri förra gången det föreslogs. Och så den höjda alkohol- och tobaksskatten.

Är det så smart att reta upp en miljon snusare så här i valtider?

– Jag tror snusarna är förnuftiga människor, som inser att det är bra att satsa pengarna i skolan och att satsningar är finansierade i stället för att låna till reformer, kommenterar Billström.

Vi får se hur det är med den saken.