Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogbesökare viktigare än pensionärernas skatt

Regeringen Reinfeldt har satt pensionärerna i skattemässig strykklass. När kritiken under förra mandatperioden blev för stark tvingades regeringen genomföra ett par mindre justeringar av pensionärernas skatteskala.
Trots detta står det klart. Den borgerliga politiken har lett till att pensionärerna som grupp fått en mycket sämre köpkraftutveckling än löntagarna och företagarna.

Många pensionärer har inte ens fått kompensation för ökade kostnader. Även om det finns stora skillnader i standard mellan pensionärerna är det ett faktum att allt för många tvingas leva under mycket knappa förhållanden. Nu tänker regeringen dessutom höja självkostnadsgränserna för sjukvård och medicin.

I förra årets valrörelse lovade de borgerliga politikerna att pensionärerna skulle få en rejäl skattesänkning 2012. I dag vet vi att löftet inte var värt ett vitten.

Argumentet att statskassan inte har råd med att pensionärerna får den utlovade skattesänkningen är inte sant. Enligt Moderaterna och Centern finns det tillräckligt med pengar för att restaurangmomsen ska kunna halveras. En åtgärd som är betydligt dyrare än att infria löftet om sänkt skatt på pensioner.

I sak är alla pensionärer förlorare. Politiskt pekas Kristdemokraterna ut som den store förloraren. Partiet har in i det sista drivit åsikten att löftet från valrörelsen skulle hållas. Men frågan är om inte Centern kommer att få betala ett ännu högre pris. Om Centern ställt upp bakom Kristdemokraterna hade säkert vågskälen vägt över till pensionärernas favör.

För den som läser valundersökningar framstår det som obegripligt att Centern väljer att satsa på sänkt restaurangmoms i stället för att sänka skatten på pensioner.

Det är bland väljare som är 70 år eller mer som Centern har sin starkaste väljargrupp, En majoritet av dessa Centerväljare bor på landsbygden eller mindre tätorter. Under ett långt yrkesverksamt liv har merparten haft låga inkomster. En sak är klar. Det är inte krogbesök som står i första rummet då Centerns kärnväljare bland pensionärerna försöker hushålla med pensionspengarna.

I ekonomiskt kärva tider framstår det som obegripligt att regeringen ens överväger att satsa mer än fem miljarder kronor på att sänka restaurangmomsen. Det ger inte mer än ett par tusen nya jobb. Vilket innebär att varje jobb som skapas kostar upp mot två miljoner kronor.

Erfarenheterna från momssänkningar i Finland och Frankrike visar också att det inte blir någon varaktig prissänkning på krogarna. Efter en tid har skattepengarna hamnat i krögarnas fickor.

I valrörelsen drev Socialdemokraterna kravet på att straffskatten på pensioner ska bort. Därför är det bra att Håkan Juholt klart och tydligt deklarerat att det ska komma ett förslag om sänkt skatt på pensioner i den Socialdemokratiska skyggbudgeten.

Därmed tvingas också riksdagsledamöterna från Centern och Kristdemokraterna att bekänna färg. För många kommer det säkert att kännas svårt att rösta för en mångmiljardrullning till att sänka krogarnas moms samtidigt som de visar pensionärerna kalla handen.

Pensionärerna har fått ytterligare en bekräftelse på att regeringen Reinfeldt inte tycker det är viktigt att arbeta för en rättvis beskattning. Först om det politiska priset blir tillräckligt högt känner sig de borgerliga politikerna tvungna att lyssna på pensionärerna. Med andra ord borde det vara hög tid för en mycket aktiv opinionsbildning.

Sören Thunell