Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krog tar plats på p-däcket

Utbudet av uteserveringar med alkoholtillstånd ökar i centrala Bollnäs i sommar. I den inre stadskärnan blir det sannolikt nio ställen att välja bland.

Nytt är exempelvis att Nygatan 1 (före detta Tranan) planerar en uteservering på fastighetens parkeringsdäck.

Men det är fortfarande inte helt klart hur utformningen slutligen blir vid Nygatan 1.

– Vi har också tittat på möjligheten att ha en uteservering i gatuplanet, men det lutar åt taket i nuläget, säger delägaren Mattias Wannqvist.

Orsaken till att välja den lösningen är att kommunens gatuenhet inte accepterar en uteservering som sträcker sig från halva krogens långsida mot Långgatan, fram till hörnet av Våggatan.

– Serveringen blir då lite för stor vid Våggatan, så stor att det kan bli svårt för exempelvis rullstolar och barnvagnar att passera, säger trafikingenjör Berit Östergårds.

Tekniska förvaltningen har i stället föreslagit en förlängning i riktning mot restaurangens huvudentré.

– Men nackdelen då blir mer skugga eftersom bankhuset mittemot skymmer, säger Mattias Wannqvist.

För säkerhets skull söks tillstånd för både ett gatualternativ och det som Mattias Wannqvist skämtsamt tillspetsar som en "skybar". Ungefär 80–90 kvadratmeter av p-däcket tas i anspråk.

– Uteserveringen hamnar då i direkt anslutning till trapphuset som binder samman vår lokal och denna våning, säger han.

En annan nyhet i sommar är O´Learys satsning vid Palladium på Östra Stationsgatan via bolaget Stingbull AB. Där finns redan tillstånd vid innergården. Men det planeras även för servering intill gatan med sommartak.

Cielo/Nightlife kommer att ha uteservering mot Brotorget liksom förra året. Roma, Citykrogen och Milano vid Brogatan, Akropolis och Mix hot wok vid Västra Stationsgatan och Hörnet Kök & Bar vid korsningen Trädgårdsgatan–Gamla Järnvägsgatan tillhör också de restauranger som har uteplatser med alkoholservering.

– Men alla har ännu inte kommit in med sina ansökningar för den här sommaren, säger Siv Lövgren, alkoholhandläggare i kommunalförbundet.

Strandrestaurangen, Scandic Hotel och Rehngården har alla också större uteserveringar med alkoholtillstånd i respektive rörelse. Men det handlar om egna utrymmen.

– I de fallen berörs inte gator, trottoarer, eller det offentliga rummet i övrigt, säger Siv Lövgren.

Hon noterar även att villkoren skiljer sig en del när det gäller öppettider för restaurangerna. Men de flesta nöjeskrogarna har numera öppet till 02.00.