Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiskt arbetsmiljöläge

I dag ser vi effekterna av de besparingar som under lång tid gjorts inom omsorgen.

Det fungerar under en tid att arbeta på ett absolut minimum av resurser, men visar sig till slut genom bland annat sjukskrivningar och ökad negativ stress bland personalen.

Vad vi kan göra med minskade statsbidrag och allt tajtare budget i förhållande till verksamhet är att använda de pengar och resurser vi faktiskt har och se till att pengarna finns på rätt ställen.

Exempel på förbättring av arbetsmiljö är bland annat Nynäshamns kommun där heltidssatsningen för all intresserad personal sänkte lönekostnaderna inom bara två år. Fler heltidsanställningar kostar initialt mer men när timanställningarna och övertidsersättningen minskade sjönk den totala lönekostnaden. Anställda som inte kunde lägga ut hela sin arbetstid på ordinarie arbetsplats får arbeta upp tid på max två till arbetsplatser, oftast inom samma hus, vilket främjar både arbetsmiljön och kvaliteten.

En annan kommun som varit kreativ är Skönsmo där personalen inom hemtjänsten varit med och utformat en ny arbetsmodell. Personalen har stort inflytande över sin arbetsplats, sjukskrivningarna minskar, arbetsmiljön förbättras, kunderna är nöjda och ekonomin är bra. Stor delaktighet hos personalen mynnar i vinst, de kan verksamheten bäst.

Bemanningsenheten är navet när det gäller rekrytering i vår kommun, de ska se till att vikarier dyker upp där de behövs. För att säkra arbetsmiljön och kvaliteten bör det införas introduktion på alla arbetsplatser, det behövs kontinuitet. Personalen bör förslagsvis arbeta områdesvis så att flödet av personal begränsas såsom det var tänkt från början. Det här går att omorganisera, man har gjort det i andra kommuner.

De IT-system vi använder i verksamheterna måste fungera. Börja i rätt ände, utred och åtgärda det som inte fungerar bra innan introduktion av något nytt system görs. Det är slöseri med resurser att göra precis tvärtom.

I dag pågår en inventering av hur många deltidsanställda i Ljusdals kommun som önskar högre tjänstgörighetsgrad mycket tack vare en motion från Eva Steen Andreassen (S) och flertalet medborgarförslag, så första steget är taget. Vi tror att genom rätt till heltid, en översyn och åtgärder på de system som i dag fungerar mindre bra, schyssta arbetsvillkor, färre arbetsplatser, scheman där personalen har stort inflytande, ett totalstopp för delade turer, tillräckligt mycket tid för dokumentation och ett ökat inflytande över arbetsplatsen genererar i en bättre arbetsmiljö.

För att kunna behålla den personal vi har i dag samt bemöta det stora rekryteringsbehovet så måste arbetsmiljön för personalen förbättras, det finns inga genvägar.

Anne Hamrén (S)

Stina Michelson(S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel