Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserat förslag dras tillbaka

Landstinget kommer inte att försöka få mammor från Gästrikland att göra sitt planerade kejsarsnitt på Hudiksvalls sjukhus.
– Vi fördelar arbetsbelastningen mellan Gävle och Hudiksvall på annat sätt nu, säger kvinnosjukvårdens länschef Ingegerd Lantz.

Annons

Förra hösten väckte Ingegerd Lantz idén om att flytta planerade kejsarsnitt som ett bra sätt att få en bättre fördelning av arbetsbelastningen mellan Gävle och Hudiksvall. Trycket var stort på BB i Gävle samtidigt som det fanns ledig kapacitet i Hudiksvall.

Ingegerd Lantz såg det som ett sätt att hålla upp antalet förlossningar i Hudiksvall och långsiktigt säkra verksamheten där.

Den borgerliga oppositionen i landstinget protesterade mot förslaget som de ansåg stred mot principen att medborgarna ska ha rätt att själva välja var de ska föda. Enligt Ingegerd Lantz var det emellertid inte det som fick henne att ändra sig. Hon ser inte längre något behov av åtgärden.

– Under sommaren har samarbetet mellan Gävle och Hudiksvall fungerat mycket bra. När det varit fullt i Gävle har vi kunnat hänvisa mammor vidare till Hudiksvall.