Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserade vindkraftsplaner fick nej – men oron finns kvar: "Vågar inte lita på att det är stopp här"

Oron har varit stor när Eolus vind planerat totalt fem vindkraftverk söder om Järvsö tätort. Nu har mark- och miljödomstolen sagt nej till bolagets planer. "Jag vågar ändå inte lita på att det är stopp här", säger en närboende.

Det är tre Järvsöberg – Hybbelberget, Nyboberget och Skålsjöberget – som sedan länge varit intressant för Eolus vind som plats att bygga sammanlagt fem vindsnurror. Men nu har bolaget alltså fått nej i domstol.

Carina Frost är en av de närboende som protesterat mot Eolus ansökan. Tillsammans med elva andra bybor valde hon att försöka påverka domstolsbeslutet genom att framföra motargument och belysa hur de tror att vindkraftverken skulle påverka miljön samt den visuella bilden för besökare och de som bor i närheten.

Läs även: Många oroas över vindkraftplaner i Järvsö: "Svårt att lita på att beslut är beslut"

– Det är jättebra att det blev avslag, men det är också vad vi förväntat oss, säger Carina Frost.

Det är dock ingen sprudlande glädje från hennes sida ännu. Hon befarar nämligen att Eolus kommer att överklaga igen.

– Med mitt perspektiv vågar jag ändå inte lita på att det är stopp här. Det verkar som att de här bolagen vill driva nya processer hela tiden. Men det känns ju skönt att få ett litet andrum, för vi vill verkligen inte ha de där fem kraftverken just där, säger hon.

Protesterna mot bolagets planer har varit många. Enligt de närboende såväl som flera remissinstanser kommer de tilltänkta vindkraftverken att synas från långt avstånd, vilket skulle kunna påverka Järvsöbygden och Ljusnans dalgång som pekats ut som riksintresse för kulturmiljövård.

Sedan tidigare har länstyrelsen sagt nej till vindkraftsprojektet. Det gjorde även Ljusdals kommun till en början, för att plötsligt göra en kovändning och säga ja till Eolus planer så sent som i december.

Läs mer: Ordföranden om Hybbelberget: "Vi tycker att störningen skulle bli marginell"

Eolus överklagade länsstyrelsens nej med förhoppning om att trots allt kunna föverkliga vindkraftsparken. Men i nästa instans, som är mark- och miljödomstolen i Östersund, blev det alltså nu klart att det också blir ett nej. Domstolen instämmer med länsstyrelsens invändingar och sätter därmed stopp för projektet.

Läs mer: Miss från domstolen – berörda fick inte möjlighet att yttra sig om vindkraft