Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot säkerhetsåtgärd i Söderala: ”Väntar på att en olycka ska hända”

En skylt som varnar för gående var Trafikverkets svar på Söderalaföräldrarnas oro.– Det är inte tillräckligt, säger Teresia Grundin som har barn som passerar vägen dagligen.

Under ytterligare fyra veckors tid kommer E4 söder om Söderhamn att hållas avstängd på grund av en viaduktrenovering.

Trafiken leds om genom Söderala och föräldrar är oroliga att det ska hända en olycka när barnen ska korsa vägen.

– Vi har förstärkt skyltingen och hastigheten vid platsen har sjunkit lite så vitt jag vet, säger Peabs platschef Lars Pettersson.

Säkerhetsfrågan på omledningssträckan har diskuterats under ett byggmöte och nu sitter nya varningsskyltar före och efter korsningen som barnen ska passera.

– Vi har även varit kontakt med trafikpolisen som lovat att frekventera sträckan oftare, berättar Lars Pettersson.

Men föräldrarna i området är inte nöjda med Trafikverkets åtgärder.

– Nej, absolut inte. Jag vet inte vad Trafikverket kan göra mer för att få ner hastigheten. Tillfälliga vägbulor eller tillfälligt övergångsställe är kanske något som man ordna. Just nu känns det som att man går och väntar på att en olycka ska hända, säger Teresia Grundin.

Nu är hastighetsgränsen 60 kilometer i timmen på sträckan och Lars Pettersson ser problem i att sänka hastigheten ytterligare.

– Ja, sänker vi den till 30 eller 40 så riskerar vi att det blir köbildningar som sträcker sig ut till riksväg 50. Det är flera aspekter med det här och trafikingenjörerna följer löpande vad som händer. Vi får analysera och se om vi kan göra något mer för säkerheten.

Föräldrar och andra boende vid omledningssträckan mellan E4 och riksväg 50 vill se fler åtgärder.

– Vi kommer att göra en skrivelse till Trafikverket och kommunen. Det här är nog inte sista gången man stänger av E4 och då är det bra att ha en plan i beredskap, sägerTeresia Grundin.

Läs mer: Brorenovering stänger E4 söder om Söderhamn – trafiken leds om via Söderala