Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot psyk efter självmord

Psykiatriska mottagningen i Bollnäs får kritik av Socialstyrelsen efter att en patient begått självmord. Patienten hade haft kontakt med psykiatrin i många år för återkommande depressioner.
Enligt Socialstyrelsen brast psykmottagningen i kvalitet och patientsäkerhet.

Patienten som var i 40-årsåldern led av depressioner, ångeststörning och hade vid flera tillfällen försökt ta sitt liv. Därför hade patienten regelbunden kontakt med skötare och läkare. Under hösten 2007 försämrades tillståndet och i januari 2008 hölls den sista kontakten med psykiatrin. Senare hittades patienten död i sin lägenhet.

Händelseanalysen, som beställdes av verksamhetschefen i Bollnäs, visade brister i vården, dels bristande kontroll av hur patienten skötte sin medicinering. Det fanns även brister i kompetens och handledning samt i kontakten med närstående till patienten.

Vid Socialstyrelsens granskning framkom även andra förbättringsområden. En vårdplanering bör göras där det tydligt framgår vem som ansvarar för vad och vad som är målsättningen med patientens vård.

Psykiatriska mottagningen i Bollnäs bör också säkerställa rutinerna för vårdplaner liksom att det nya uppdaterade vårdprogrammet för självmordsnära patienter tillämpas i verksamheten.