Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kortad tid på korttidsboendet: "Det har absolut blivit en markant försämring"

Tiden på korttidsboendet när det gäller växelvårdsplatser har blivit kortare i Ovanåkers kommun. Nu kommer det därför kritik mot beslutet i socialnämnden att korta tiden från max två veckor till en vecka per månad. Det drabbar både de äldre och deras vårdande anhöriga.

Se klippet: Birgitta Henrikssson och Olov Drebäck för Bollnäs-Ovanåkers demensförening berättar varför de är kritiska till beslutet i socialnämnden.

– Det har absolut blivit en markant försämring för dem som vårdar sina demenssjuka hemma. De får inte den paus och den egenvård som de behöver, säger Birgitta Henriksson för Bollnäs-Ovanåkers demensförening.

– Det har drabbat vissa anhöriga som inte får den plats de är berättigade till. Det är klart det har väldigt stor betydelse att kunna koppla av någon vecka då och då. Det får inte bli för långt mellan de här olika passen, säger Olov Drebäck för samma förening.

Läs mer: Socialnämnden ändrar vistelse för korttidsboendet

Läs mer: Socialnämndens ordförande svarar på kritiken

Tidigare kunde man få två veckor på kommunens korttidsboende när det gäller växelvårdsplatser, som är en avlastning för de som vårdar en anhörig hemma.

Sara Nordlund vårdade sin make hemma. Han kunde enligt de gamla reglerna vara på korttidsboendet upp till två veckor.

– Det var jättebra. Det blev längre än jag hade tänkt. Jag kunde själv vara hemma och få avlastning, säger Sara Nordlund.

Det finns också ont om växelvårdsplatser på korttids. I dag finns det två stycken platser, enligt socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Det betyder i princip att åtta personer i månaden kan få en sådan plats, eftersom man bor där en vecka och är hemma tre.

Jan-Åke Lindgren tror inte att man behöver utöka antalet växelvårdplatser på grund av den nya regeln, däremot kan det bli tryck på fler platser inom gruppboendena, tror han.

– Det är egentligen mycket verksamhet i den här frågan. Jag tycker dock det är bra att kommunen nu med korta intervaller följer upp beslut i denna fråga, så vi gör rätt åtgärder, sade Jan-Åke Lindgren efter socialnämndens beslut.

Enligt det nya beslutet sker nämligen även en omprövning av placeringen efter två månader, Risken finns att den äldre går hemma allt för länge och egentligen skulle behöva komma in på ett särskilt boende, enligt Jan-Åke Lindgren.

Birgitta Henriksson är också kritisk till att en äldre pensionär som bor i Alfta-området och som fick ett erbjudande om en gruppboendeplats, särskilt boende i Edsbyn riskerade att förlora sin växelvårdplats. Detta för att den vårdande anhöriga ville tacka nej till gruppboendet i Edsbyn och i stället ville ha det på närmare håll i Alfta.

Den vårdande anhöriga kände sig tvingad att tacka ja till platsen i Edsbyn, trots att man ville ha en plats i Alfta.

– Jag tycket det är fruktansvärt, så kan man inte göra mot människor. Men jag vet att efter att kommunen stängde Lyckebo som gruppboende, så är det mycket svårt att få en gruppboendeplats i Alfta. Här finns i princip inga, utan man är hänvisad till Edsbyn.

Läs mer: Urbans upprop för ett nytt äldreboende - även i Alfta

Läs mer: Ovanåkers kommun vill bygga nytt äldreboende i Edsbyn för 100 miljoner