Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kort tid för regionremiss

Gotland och Hallands ansökningar om att få bilda regioner bedöms inte lika hårt.
Kritiken framförs både från landstinget och Region Gävleborg.

Annons

Kammarkollegiet ska enligt Indelningslagen utreda förutsättningarna för att bilda Region Svealand, enligt den ansökan som lämnats in av landstingen i Gävleborg, Dalarna och Uppsala.

Utredningen är färdig, men enligt Region Gävleborgs styrelse visar resultatet tydliga tecken på tidsbrist. Remisstiden har begränsats till bara två veckor, alldeles för kort för en demokratiskt styrd organisation, tycker både regionförbundet och landstinget.

I sitt remissvar hävdar regionstyrelsen att det är Kammarkollegiets eget fel. Arbetet hade kunnat sättas igång lång tidigare, eftersom ansökan lämnades in redan förra hösten.

Både Region Gävleborg och landstinget är kritiska mot utredningen bygger på Ansvarsutredningens kriterier från 2007 om bland annat den befolkningsmängd som krävs för att bilda en regions. De principerna borde inte längre vara aktuella sedan Gotland och Halland fått klartecken från regeringen om att bilda regioner på egen hand.

Kammarkollegiet ser ett problem för Stockholm om Uppsala hamnar i en annan region, eftersom de har en gemensam arbetsmarknad. Regionstyrelsen konstaterar frankt att det inte är utredarnas uppgift att undersöka konsekvenser för andra län än de som ansöker.

Utredningen konstaterar att de tre länen är ett alldeles för litet upptagningsområde för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den "kritiska massan" kan äventyras. Men landstingsstyrelsen hävdar i sitt remissvar att en sådan region skulle förbättra möjligheterna att skriva avtal med omkringliggande landsting.