Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot hanteringen av Fikru Maru: "Farsartad process"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Det är viktigt att vara med och påverka så att det inte blir tyst kring Fikru Maru. Det framhåller hans arbetsgivare regionrådet Eva Lindberg (S). Utrikesdepartementet tar på torsdagen emot en delegation från Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

– För ett år sedan såg det ganska positivt ut. Men sedan var jag med vid en domstolsförhandling och såg vilken farsartad process som det här är, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall, för aktionsgruppens räkning.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för - har inträffat"

Läs mer: Regionrådet: "Jag tar det till statsministern"

Regionfullmäktige inleddes på onsdagen med att regionrådet tog upp Fikru Maru. Hon riktade kritik mot UD.

– Det har varit svårt att få besked från UD om besöksfrekvensen, men den har varit låg, säger Eva Lindberg (S).

I fyra hundra dagar satt journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömda till fängelse innan de benådades och frigavs av den etiopiska regimen. Fikru Maru har nu varit frihetsberövad utan dom i 1 095 dagar.

Läs mer: Fikru vill fira midsommar i frihet

Statsminister Stefan Löfven har besök Etiopien tre gånger under tiden som Fikru Maru varit frihetsberövad. Utrikesminister Margot Wallström har varit i Addis Abeba vid två tillfällen och biståndsminister Isabella Lövin har gjort ett besök i landet under samma tid. Ingen av dem har besök den fängslade svenske doktorn men hans fall har tagits upp med etiopiska myndigheter i samband med statministerns besök bekräftar UD.

– Vi hoppades att pappa skulle få ett ministerbesök. Martin Schibbye berättade att det hade stor betydelse för Johan Persson och honom när Carl Bildt besökte dem i fängelset. Vi i familjen jämför ju, även om det är helt olika fall, säger Emy Maru, som vid flera tillfällen bett om ett möte med utrikesminister Wallström utan att ett möte beviljats.

– Vi hoppades att pappa skulle få ett ministerbesök, säger Emy Maru.

Etiopien har en auktoritär regim och i detta ligger en del av förklaringen att svenska journalisterna Schibbye och Persson frigavs medan Fikru Maru sitter fängslad menar Margareta Sidenvall.

– Det fanns en dom mot de svenska journalisterna och de kunde benådas. Men om Fikru Maru friges måste regimen medge att ett fel begåtts, säger Margareta Sidenvall.

Hon uppvaktar UD under torsdagen och är kritisk till de svenska insatserna. UD hänvisar till att den använder sig av tyst diplomati i fallet. Aktionsgruppen har därför uppmanat UD att ta nya grepp.

– Då föreslog kabinettssekreterare Annika Söder att vi skulle kontakta etiopiska ambassaden. Det är UD:s nya grepp, säger Margareta Sidenvall.

Företrädare för etiopiska ambassaden har tackat jag till ett möte som senare avbokats.