Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot bristande information

Utredningen om den pedagogiska omsorgens framtid i kommunen presenterades i går för berörda föräldrar.

Under måndagskvällen hölls ett möte mellan kommunen och ett 20-tal föräldrar med barn i pedagogisk omsorg, det som förr kallades dagmamma eller dagbarnvårdare. Förutsättningarna för kommunens utredning om pedagogisk omsorg presenterades.

Från kommunen fanns bland andra förvaltningschef Lena Tönners Ångman, Malin Ängerå, ordförande i utbildningsnämnden samt Malin Fundin från utredarenheten.

Malin Fundin presenterade en kartläggning hon genomfört över den pedagogiska omsorgen. Hon har bland annat intervjuat förskolechefer, dagbarnvårdare och föräldrar.

Enligt kartläggningen har en del dagbarnvårdare uttryckt missnöje över arbetssituationen där ensamarbete pekas ut som ett problem.

Lena Tönners Ångman menar att den stora frågan är 40-timmarsveckorna. Med endast en kommunal dagmamma i Järvsö finns ingen pedagogisk omsorg på fredagarna. Föräldrarna ser hellre att de erbjuds dagbarnvårdare för hela veckan. I Ljusdal har till exempel flera dagmammor gått ihop och delar lokal för att kunna ta emot barnen hela veckan.

Pedagogisk omsorg finns i fyra former i Ljusdals kommun – i Färila, Tallåsen samt två i Järvsö. Sammanlagt 78 barn är inskrivna. Enligt skollagen är kommunen inte skyldig att erbjuda pedagogisk omsorg, men något de ska sträva efter.

Kommunen fick under mötet en del kritik för att informationen varit bristande på deras hemsida angående alternativen som finns att tillgå – mellan pedagogisk omsorg och förskola. Barn får inte placeras i pedagogisk omsorg om föräldrarna önskat förskola.

– Man måste ju bli erbjuden pedagogisk omsorg, annars är det sjukt, säger Morgan Börjesson, en förälder på plats som har ett barn placerat på Pysslingen.

Ett nämndbeslut om verksamhetens framtid väntas komma först den 14 maj.