Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik i repris om Brotorget

Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) höll med om revisorernas kritik mot honom, när rapporten om hanteringen av ärendet Brotorget behandlades i kommunfullmäktige på måndagskvällen.
- Det är bara att hålla med om att jag gjorde fel. Revisorerna har helt rätt, sade han.

Annons

I slutet av 2008 undertecknade kommunstyrelsens ordförande Olle Nilsson Sträng två tilläggsavtal med Sjaelsö – företaget som köpt marken på Brotorget och planerar för en affärsgalleria där. Bland annat fick företaget anstånd med betalningen av fyra miljoner kronor i exploateringsersättning till den 15 mars.

I efterhand – den 2 februari – godkändes avtalet av kommunfullmäktige. Hanteringen kritiserades sedan i slutet av mars av kommunens revisorer och revisionsföretaget Komrev. Den 25 maj fanns revisionsrapporten på fullmäktiges bord.

- Vi konstaterade ju redan på fullmäktigemötet i början av året att vi gjort fel, kommenterade Olle Nilsson Sträng när ärendet nu kom upp igen.

Samtidigt konstaterade han att Sjaelsö nu har betalat sina skulder – med dröjsmålsränta, enligt kommunens regler för försenad betalning:

- Det är bara att beklaga att bygget nu blivit uppskjutet ytterligare. Men det är glädjande att företaget håller på för fullt med ombyggnaden av Prixhuset (i kvarteret intill Brotorget) och som jag förstått kommer man att fortsätta med nybygget på torget när det är klart.

Enligt kontraktet får Sjaelsö lämna tillbaka marken – och kommunen behålla pengarna – om det inte skulle bli något galleriabygge.

- Det vore väldigt olyckligt, men det finns inget som tyder på att det blir så.

Jan-Erik Englund (S) tyckte att partikamraten Olle Nilsson Stäng tog lite lätt på kritiken.

- Det rapporten handlar om, är att det begicks allvarliga misstag och att det är oerhört viktigt att inte gå vid sidan om fullmäktige och skriva avtal utan fullmäktiges bemyndigande, sade Englund.

Kommunalrådet svarade att det inte var hans mening att försköna det som hänt:

- Det jag menar är att vi hade en debatt om just detta i fullmäktige i början av året och att jag erkände misstagen då. Så varför göra en revisionsrapport, när fullmäktige redan haft uppe frågan – och varför ska vi använda skattepengar till att diskutera samma sak gång på gång? Jag ska inte skriva sådana avtal igen och revisorerna har helt rätt!

Något svar från revisorerna blev det inte, för vid det laget hade revisionens representant hunnit lämna mötet.