Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Wicksell: Nazister tjänar på diskussionen

I SVT Debatt i torsdags löd frågeställningen Hur ska nazismen stoppas?

och ett flertal antirasister och sakkunniga var inbjudna. Ämnet är högaktuellt och frågan viktig. Natten den 8 mars attackerades åter igen antirasister på öppen gata. På grund av sina svåra knivskador låg en av de attackerade nedsövd länge. För ett par veckor sedan stod den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen och delade ut flygblad i centrala Hudiksvall. Rasismen ökar och nazisterna blir allt mer organiserade.

 Vad kom de då fram till i programmet – hur ska nazismen stoppas? Jag vet inte. Just den frågan diskuterades knappt eftersom debatten kom att handla om vänstervåld i stället. Det här fenomenet är inget unikt för SVT Debatt. När jag anordnade en manifestation mot rasism i Hudiksvall fick jag inte mycket kritik, men den kritik jag fick berörde just detta; varför handlade manifestationen bara om rasism och högerextremt våld? Varför tog jag inte också avstånd från vänstervåldet?

Det här är problematiskt. När vi borde arbeta för att motverka rasism och enas mot de alltmer våldsamma nazistiska rörelserna så fastnar vi i stället i en tävling i avståndstagande från vänstervåld. Den som inte tar tillräckligt tydligt avstånd blir anklagad för hyckleri, och så är pajkastningen igång.

Under tio år begicks 14 politiska mord i Sverige. Samtliga av dessa med rasistiska motiv och av nazistiska grupperingar. Svenska motståndsrörelsen utgör, enligt SÄPO, ett av de största hoten mot Sverige idag. Ändå pratar vi om vänstervåld. Ändå tvingas antirasister ständigt ta avstånd från vänstervåldet. Ändå likställs detta vänstervåld med nazisternas organiserade militanta aktioner.

Frågan om våld är komplex och jag säger inte att den inte bör diskuteras, men jag ser en risk i det som händer idag. I SVT Debatt var flertalet smarta och engagerade antirasister inbjudna, däribland Lena Berggren som forskat på fascism och som talade på manifestationen i Hudiksvall. En unik chans att diskutera antirasistiska metoder och lösningar på den växande nazismen, men ändå tilläts inte dessa personer använd sin kunskap utan var i stället tvungna att, i vanlig ordning, försvara varför de inte också tar avstånd från vänstervåldet.                           

Jag brinner för antirasism och allas lika värde. För mig är det viktigast just nu. Om jag skulle bli tvungen att arbeta lika mycket mot vänstervåldet som mot rasismen så skulle jag inte alls kunna göra det jag gör idag, och de enda som skulle tjäna på det är nazisterna.