Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristian lämnade det kriminella livet: "Låtskrivandet har varit som självterapi"

Sista maj släpper Hudikbon Kristian Nygren sitt album, Mörka kapitel. Låtarna reflekterar det liv som Kristian har levt tidigare med bland annat kriminalitet.

Låten i klippet här nedan heter Vi är alla fallna, och släpps på Kristian Nygrens album Mörka kapitel.

Kristian Nygren är uppvuxen i Hudiksvall och har även tillbringat en hel del tid i Stockholm under tonåren. När han ska beskriva sin bakgrund säger han att den var strulig. Det var slagsmål, han var omgiven av missbruk och drogs tidigt in i kriminalitet. Han var nio år då han snattade första gången och tre år senare stal han en fyrhjuling tillsammans med kompisar.

– Man ville synas och få den där uppmärksamheten man borde ha fått från början, säger Kristian Nygren.

För att ta ut sin frustration på annat sätt började han i slutet av tonåren att skriva låttexter. Han berättar att det kändes bra att skriva, det var ingen som sa om det var rätt eller fel. Och han fick utlopp för sina känslor och frustration på ett helt annat sätt.

– Låtskrivandet har varit som självterapi, säger han.

Kristian Nygren var med i ett äldre gäng under tonåren och var inblandad i bland annat inbrott och bilstölder.

Men en dag vaknade han upp och förstod att han inte kunde fortsätta som han gjort under tonåren. När han var 22 år drog han sig ur gänget, han hittade nya kompisar och tog avstånd från kriminaliteten och det liv han levt tidigare.

– Jag har rannsakat mig själv på äldre dar. Som jag ser det har jag kastat bort hela min uppväxt på skit. Jag skulle ha stannat i skolan istället. Det där kortet att plugga på Komvux, det funkar inte, säger Kristian Nygren.

Det har snart gått tio år sedan han förändrade livet och lämnade kriminaliteten bakom sig. Men han tänker på det varje dag.

– Jag kan inte döma ut det heller. För allt det, har trots allt gjort mig till den jag är idag. Men jag måste gå vidare nu.

Runt halsen har han en kedja med ett kors. När jag frågar svarar han att han är troende.

– Jag måste tro att det finns någon som vill mig väl. Annars skulle jag inte ha suttit här idag med den familj jag har, säger Kristian.

Läs också: Bandet Kainoabel har släppt ny EP – hoppas spela på hemmaplan i Hudiksvall.

Se även: Folkmusikbandet släpper nytt – Se Garmarnas nya musikvideo

Kristian har tidigare släppt en EP och gästat andra hiphop-artister. Han beskriver sitt album som en skildring av sin barndom och uppväxt. En av låtarna, Vi är alla fallna, skrev han efter att vännen och artisten Aiman Qabli knivmördades i Alby natten till julafton ifjol.

– Jag tänkte va fan är det som händer egentligen? Polisen vågar sig inte in i förorterna och folk hugger och skjuter ihäl varandra. Vi måste sluta kriga mot varandra för annars är vi alla fallna, säger Kristian Nygren.

Det är tolv låtar som har spelats in till det här albumet och 30-tal har hamnat direkt i papperskorgen.

– Jag är sjukt perfektionist och vill inte släppa ifrån mig nått jag inte är nöjd med, säger Kristian Nygrn.

Han säger att albumet är det personligaste han gjort.

– Både jag och min producent kände att det här var något som måste göras. Det var nödvändigt att göra de här låtarna, säger Kristian Nygren.

Se också: Edsbybo hyllar Hälsingland med en låt: "Det finns så mycket här som är så otroligt vackert"