Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna och ”verklighetens folk”

Göran Hägglunds linjetal om ”verklighetens folk” har väckt stor uppståndelse och mycket debatt och våldsamma rallarsvingar från vänsterkanten.

Annons

Vad menar vi kristdemokrater med verklighetens folk? Verklighetens folk är människor som lever sina liv som folk gör mest. Som tycker det är okej med familj, att arbeta, ta semester, ha fredagsmys och titta på "Så ska det låta" på TV. Som inte vill att politiker lägger sig i våra liv och vår vardag för mycket och som inte ser varje val i livet som ett resultat av förtryckande strukturer.

Verklighetens folk ser inte världen genom ideologiska glasögon i första hand. Vanligt folk är obekymrade över märkliga teorier om hur livet ska levas, men blir förskräckta när politiker vill ta till lagstiftning för att ändra deras livsstil.

Vi kristdemokrater vill ge människor mer frihet att göra sina egna val. Sätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, och att alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen. Politiken ska syfta till att ge människor bästa möjliga förutsättningar att själva styra sina liv.

Ett exempel är att olika former av barnomsorg ska stödjas och föräldraförsäkringen inte ska kvoteras. Politiken ska inte ta till lagar för att detaljstyra människors livsval.

Politiken ska istället ägna sig åt att underlätta människors liv och åt de stora penseldragen. En politik för jobb och sänkta skatter för låginkomsttagare, så att människor kan sluta oroa sig för 100-lappen till skolutflykten.

Kristdemokraternas politik är väl överensstämmande med de tankegångar som nu förs fram om verklighetens folk. Det går i linje med de frågor vi driver, med den övergripande grundstenen att politiken ska stödja, inte styra, människors livsval. Det bygger på vår grundmurade uppfattning att människor är medvetna och rationella varelser som är förmögna att själva avgöra vad som är bäst för dem och deras anhöriga.

Vad är kristdemokratisk politik? Gå ut och fråga patienterna i de snabbt minskande vårdköerna eller pensionärerna i de nya äldreboendena. Eller fråga änkan i villan med sjöutsikt i Bohuslän som slipper gå från hus och grund eftersom vi infört en låg fastighetsavgift i stället för en skyhög fastighetsskatt.

Partiets väljare är öppna mot omvärlden och har en djup känsla för sina medmänniskor. Frågorna är också grundligt förankrade i den kristdemokratiska värdegrunden. Det finns inga skäl att vara orolig för att ta konflikt i debatten när vi för fram det vi tror på. Många människor känner igen sig och håller med om resonemanget.

 

Anders Bergsten (KD)

Gruppledare för Kristdemokraterna i Bollnäs kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons