Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisplanen för ambulansen – fem bilar kan ställas i sommar

Massuppsägningarna från ambulanssjukvården i Gävleborg kan få allvarliga konsekvenser. Nu riskeras fem ambulanser att tas ur bruk i sommar – på grund av personalbrist. Samtidigt kan kostnaden för hyrpersonal landa på mångmiljonbelopp.

Enligt Vårdförbundet har upp emot 40 medarbetare sagt upp sig från ambulanssjukvården på några månader, i protest mot den införda nattjouren. Innan massavhoppen började fanns dessutom åtta vakanser inom organisationen.

Avhoppen bekräftas av ambulansens verksamhetschef Simon Nilsson. Uppsägningarna motsvarar 33,75 heltidstjänster.

– Det har blivit en kraftfull reaktion. Utan tvekan. För mig och andra som har ett större perspektiv är det svårt att förstå att jouren väckt så stora reaktioner som den gjort, säger Simon Nilsson.

Läs mer: Regionen upphandlar om nya hyrsjuksköterskor till ambulansen – 22 000 arbetstimmar ska täckas.

Parallellt med att uppsägningarna trillat in har Region Gävleborg lyckats rekrytera 11 personer. Det räcker dock inte för att täcka upp personalförlusterna.

I mitten av april gick därför Region Gävleborg ut med beskedet att de ska upphandla hyrpersonal motsvarande 22 000 arbetstimmar. Omkring 15 000 av dessa uppskattas behövas under semesterperioden – juni till augusti.

– Vår ambition är att vi ska kunna erbjuda en trygg vård under sommaren. Men vi kan behöva ställa dagbilar och vi kan behöva samverka med närliggande landsting, säger Simon Nilsson.

Enligt uppgifter från upphandlingsunderlaget ligger kostnaderna för hyrpesonalen på mellan knappt 600 kronor till drygt 800 kronor, beroende på vilket företag som levererar tjänsten.

Därmed kan personalbristen inom ambulanssjukvården kosta upp emot 12-18 miljoner kronor i hyrkostnader. Det är mycket mer än vad Region Gävleborg beräknar att införandet av nattjour ska spara in.

– Beslutet om nattjour har en beräknad årlig besparing omkring 5 miljoner, på lång sikt. Att folk nu säger upp sig i protest innebär en minskad besparing. Men jag ser det som två olika frågor. Den ena är besparingen som jouren genererar, den andra är konsekvenserna av massuppsägningar, säger Simon Nilsson.

Läs mer: Vårdförbundet varnar för att patientsäkerheten i Gävleborg hotas av nattjouren.

För att klara sommaren planerar nu ambulanssjukvården för att ta uppemot fem av länets sex ”dagbilar” (ambulanser som på dagtid avlastar de 18 ordinarie bilarna, som körs dygnet runt) ur bruk.

– Allt beror på resultatet från upphandlingen. Vi har två leverantörer ska leverera minst 3 000 timmar till oss. Men vi tror och hoppas att vi får mycket mera. Det kommer att styra hur vi planerar resten, säger Simon Nilsson.

Om Region Gävleborg inte lyckas hitta mer personal kommer dagbilarna att ställas. Det ser Rasmus Bjerén, på Vårdförbundet, mycket allvarligt på.

– Det har hänt att bilar ställts under sommaren tidigare, men det är aldrig något som betraktats som normalt. SOS Alarm har mig veterligen aldrig varit bekväma med att en ambulans ställs, säger han.

Läs också: Ambulanschef kritisk till larmet – "Taget ur sitt sammanhang".

Enligt Simon Nilsson ska emellertid sommarlösningen inte riskera målet – att kunna nå 85 procent av befolkningen inom 20 minuter.

– Vi har mycket färre transporter under sommaren. Alla icke akuta transporter, till exempel till röntgen, försvinner på sommaren när de enheterna går på sparlåga, säger Simon Nilsson.

Den beskrivningen känner dock inte Rasmus Bjerén, som tillvardags jobbar på ambulansen i Ljusdal och Delsbo, igen sig i.

– Ingen jag har pratat med känner igen sig i bildenav att det är mindre att göra för ambulansen på sommaren. Snarare tvärt om, säger han.

Ska man som boende i Gävleborg vara orolig för att bli sjuk under sommaren?

– Jag är övertygad om att våra medarbetare kommeratt göra sitt yttersta för att ge en god vård. Däremot är vi rädda att vi inte kommer att räcka till, säger Rasmus Bjerén.