Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen i sjukvården kom som en överraskning för ledningen: "Vi har inte haft full kontroll"

De hotande jätteunderskotten i sjukvården kom som en överraskning för ledningen.
– Vi fick veta det för någon vecka sedan, säger regionrådet Eva Lindberg (S).
Nu konstaterar hon att krafttag måste tas för att minska kostnaderna för bland annat hyrpersonal.

På tisdagen kallade den politiska ledningen i Region Gävleborg – S, C, MP och V – till presskonferens för att presentera nästa års budget och de satsningar som man vill göra.

Men det krisartade ekonomiska läget inom sjukvården kastade en mörk skugga över tillställningen.

Trots att sjukvården haft i uppdrag att spara pengar har utvecklingen gått åt motsatt håll. Kostnaderna har dragit iväg till synes okontrollerat.

Om inget görs befarar man att vården kommer att gå back med hela 150 miljoner kronor i år. Det motsvarar 180–280 tjänster.

Läget är så tufft att det till och med jämförts med det stora krisåret 2007

Läs mer: Vårdcheferna krisbrev till personalen – sjukvården i allvarlig ekonomisk knipa

Och regionrådet Eva Lindberg medger att man i ledningen inte haft full kontroll över utvecklingen.

– Vi har haft ett olyckligt läge i ledningen med sjukdomar och annat, men för någon vecka sedan fick vi veta hur det låg till.

Nu har man dock enligt henne tagit tag i situationen.

– Det är framåtlutat läge och full fart framåt som gäller. Det är ett tufft jobb men det måste göras, säger hon.

Trots att det egentligen är hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag att ansvara för sjukvårdens ekonomi, kommer nu regionstyrelsen att följa hur det går för att se om man behöver gripa in.

Räcker det med de sparprogram som redan påbörjats eller behövs det kraftigare tag?

– Jag tror att man behöver ta större tag och grepp och till exempel se över användningen av inhyrd personal.

Ska man sluta hyra in?

– Man behöver se över om man behöver hyra in så mycket som man gör. Vi har hög läkartäthet i förhållande till befolkningen och andra landsting och vi behöver se om andra personalgrupper kan göra mer arbete. Man kan till exempel jobba mer i team för att avlasta läkarna så att vi inte behöver hyra in lika mycket, säger Eva Lindberg.

Kostnaden för köpt specialistvård är en annan utgiftspost som ökat kraftigt. Nu ska man också titta närmare vad den ökningen beror på och om den kan minskas.

– Behöver alla vi skickar till Uppsala den vården? Det är en av de saker vi behöver titta närmare på, säger sjukvårdsregionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Är läget lika allvarligt som 2007?

– Nej, det tycker jag inte. Det är inget fritt fall i ekonomin och till skillnad från då vet vi var underskotten finns. Vi har ringat in problemet och vi har redan inlett ett arbete – nu gäller det bara att vi kommer ur startblocken, säger Eva Lindberg (S).