Då – missbrukare som hade varandra men framför allt heroinet. Nu – företrädare för KRIS och föreläsare under konferensdagen mot droger, Förebygg i Gävleborg, på CFL i Söderhamn. Sara, Gibbe och lilla Milena Woldu, 2, vill med sina livshistorier berätta att det går att komma tillbaka till livet, samtidigt som de också berättar om sin oro för att så kallad substitutionsbehandling med till exempel metadon och subutex, fungerar dåligt.
– Vi vill visa att de finns ett annat sätt än att leva med medicinen. Jag är ett levande exempel på det, säger Sara Woldu.

Hon berättar för ett hundratal lyssnare från myndigheter och föreningar om ett liv som missbrukare och hur hon till sist betraktades som ett hopplöst fall.
– Men det finns inga hopplösa fall, säger hon.
Läs också: Allt färre langar men mycket sker i det dolda: "Inget svårt val när jag fick frågan"
KRIS oroas av att människor de kommer i kontakt med hamnar i livslånga beroenden genom missbruk via recept. Organisationen försöker påverka myndigheter och politiker genom att göra egna studier och delta under till exempel Almedalsveckan.
– Lagliga läkemedel som dödsorsak ökar. Folk börjar lyssna på oss nu för det börjar bli ohanterligt. Det är en farlig resa vi är ute på, säger Ali Reunanen, vice förbundsordförande i KRIS.

Han säger att läkemedelsassisterad behandling som fungerar välkomnas, men att KRIS erfarenheter om det mosatta inte alltid tas på allvar. KRIS drog 2011 i gång kampanjen "Statiligt knark är fortfarande knark", som belyser problematiken när mediciner rinner ut på gatorna och blir något annat än vad som var tänkt.
Se också: Bengt bytte systempåsen mot ett värdigt liv
En läkare på plats undrar om KRIS håller läkarna som ansvariga.
– Jag önskar ökade kunskaper hos läkarna om drogfri behandling i stället för att de säger att det är omöjligt. Öppnare sinnen för att det kan fungera, säger Ali Reunanen.

Som arrangör av konferensdagen står kommunen, IOGT-NTO Gävleborg, NBV Gävleborg och CAN. Förebygg i Gävleborg fanns också tidigare med somnade in, nu ska den vara permanent uppväckt.
– Vi bestämde i höstas för att dra igång igen. Det är ett sätt att lyfta frågor och sprida kunskap helt enkelt. Och det är ju tydligen många som saknat det, det känns kul, säger Marcus Häggström, ANDT-samordnare i Söderhamns kommun.
Se också: Debatt om drogerna i Söderhamn – repris av vår livesändning