Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kringelgruvan ger jobb

Efter 10 år i malpåse är Kringelgruvan, nordväst om Edsbyn, på väg att väckas till liv igen. Woxna Graphite har fått ny ägare, efter det att kanadensiska bolaget Burke Resources har köpt det av Tricorona.

Även kommunen har fått information av den nye vd:n Folke Söderström. Det nya bolaget är berett att satsa mellan 100 och 200 miljoner kronor på att få igång Kringelgruvan. Man hoppas komma igång inom två år.

– Det är förstås jätteroligt. Det blir dels sysselsättning av ett antal personer under förberedelsetiden, dels när gruvan sedan kommer i drift. Men det blir även jobb runtomkring som i form av transporter, reparationer och underhåll. Starten ger ringar på vattnet, säger kommunens näringslivsbolags (OKAB) vd Thomas Zetterqvist.

I köpet ingår också brytningstillstånd och rätten till två andra fyndigheter i Mattsmyra och Gropabo, norr om Voxnabruk, men där har ingen verksamhet börjat.

– Tillståndet gavs 2005 och bolaget har sju år på sig att starta brytning. Det går ut i april 2012. Sker inte det inom sju år får man söka igen, säger kommunens miljöinspektör Åsa Törngren.

Länsstyrelsen har skickat en kopia av tillståndet och utifrån det får bolaget ta ställning.