Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigsrustad militär utanför vallokaler

Polis och militär bedrev psykologisk krigföring under söndagens lokalval i Turkiet. Det menar Söderhamnspolitikerna Mats Lindström och Faruk Aslan som bevakade valen.

Lindström och Aslan som båda representerar Vänsterpartiet har just kommit hem från den turkiska provinsen Tunceli, eller Dersim, som den kallas på kurdiska.

Tillsammans med andra svenska politiker har de verkat som valobservatörer i de områden i östra Turkiet som brukar kallas för turkiska Kurdistan.

Under valdagen inspekterade de flera vallokaler i städer och på landsbygden. Något valfusk kunde de inte upptäcka, men däremot en påtaglig närvaro av tungt beväpnad militär och polis. Detta trots ett förbud mot vapen inom 250 meter från vallokalerna, och mot uniformer inom tio meter.

– I en liten by stod en pansarvagn, två skyttevärn och ett mindre armerat fordon. Så var det generellt; krigsutrustad militär. I det här fallet stod de 20 meter från entrén, säger Mats Lindström.

Likadant var det i fem av dem sex vallokaler han själv inspekterade.

– Jag frågade varför tre gånger i olika sammanhang och fick svaret att de bara följde order och att det handlade om säkerhet. Men det har varit vapenvila med PKK-gerillan sedan mars 2013 och det finns inget hot mot de här byarna. För mig är det ingen tvekan om att man ville sätta press på folk, det var en psykologisk krigföring.

Konflikten mellan den turkiska staten och landets kurdiska minoritet har på senare år hamnat i skuggan av president Erdogans utfall mot rättsväsendet och sociala medier. Men situationen i östra Turkiet är alltjämt spänd, och förtrycket mot kurder och andra minoriteter fortgår som förut.

– Jag har även varit nere som observatör vid rättegångar mot borgmästare som publicerat samhällsinformation på andra språk än turkiska. De får hårdare straff än de som går med i PKK och börjar skjuta, säger Mats Lindström.

Delegationen från Sverige var inbjuden av vänsterpartiet BDP (Freds- och demokratipartiet).

Enligt nyhetsbyrån Firatnews.com har BDP vunnit valet i elva av Turkiets 83 regioner, och drygt hundra kommuner. Partiet arbetar aktivt med minoritets- och jämställdhetsfrågor.

– I Mardin har en kristen tjej för första gången blivit borgmästare, berättar Faruk Aslan.

BDP bjöd in observatörer eftersom partiet upplever sig diskriminerat och utsatt för valfusk.

– Nästa gång hoppas vi få med oss en större svensk delegation. Det här är inte en partifråga, utan en demokratifråga, säger Mats Lindström.