Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig är farligt – man kan dö

Det börjar bli allt farligare att vara svensk soldat i Afghanistan. Säkerhetsläget har skärpts avsevärt den senaste tiden. Det område i norr som svenskarna bevakar tillsammans med sina finländska kollegor håller på att bli en ny front i kriget.
Därmed har även kontakten mellan svenska soldater och fientliga styrkor också intensifieras. Med konsekvensen att deras uppdrag har blivit allt farligare.

Annons

Ett allt för tydligt resultat av detta såg vi i onsdags. Då körde en svensk patrull på en hemmagjord bomb. Fem svenska soldater skadades, varav två riktigt allvarligt. För den afghanske tolken, som färdades med svenskarna, gick det värre. Hans liv gick inte att rädda.

Tyvärr finns det ingenting som tyder på att det här skulle vara sista gången som de svenska soldaterna utsätts för något liknande. Sannolikt är det snarare tvärtom.

Risken är påtaglig att den svenska insatsen i Afghanistan kommer att innebära att inte alla svenska soldater kommer hem med livet i behåll. Faktum är att två svenska soldater redan stupat. Det skedde 2005 då fordonskolonnen som de färdades i utsattes för en fjärrutlöst sprängladdning.

Så ser det ut. Krig är farligt. Man kan dö.

Det ligger på något sätt i sakens natur.

Fast det här gäller inte bara för våra de soldater som delta i operationen.

Det gäller också för alla de civila afghaner som inte önskar annat än fred och frihet.

Problemet är att situationen inte skulle förbättras av att Sverige och andra länder drog tillbaka sina soldater. Ändå finns det allt fler som ger uttryck för att så borde ske.

Svensk militär finns på plats i Afghanistan för att FN har bett om det.

Vi finns där för att motverka den grogrund till terrorism som talibanerna utgör. För att unga flickor ska ha möjlighet att kunna gå i skolan. För att afghanska kvinnor ska slippa att bestraffas om de råkar visa en enda millimeter av sin kropp.

Framför allt finns vi där för att en folkvald regering efterfrågat omvärldens hjälp.

Det är faktiskt vår skyldighet att ställa upp.

Fast vi har också en skyldighet att förse de soldater som ställer upp med bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Så att inte riskerna de utsätt för föranleds av brister i materiell och utrustning.

Mer läsning

Annons