Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt skapande i Tingshuset

Det har varit ett intensivt arbete med att skapa koreografi och ljud till en kommande dansvideo. Dance & Film heter kursen som huserat i Tingshuset i Delsbo.

Under fyra dagar träffas en grupp ungdomar och skapar tillsammans. Åldersspannet i gruppen är från 11-23 år.

– Det är roligt att åldersspannet är så brett. Kursen är ju öppen för alla åldrar, säger Emelie Markgren initiativtagare och arrangör av kursen.

Tanken med kursen är att deltagarna ska lära sig jobba professionellt med film och att skapa koreografi till en ljudbild som de gör själva.

– Allt skapas från grunden. Vi gör egen koreografi och skapar och spelar in ljuden vi dansar till, säger Emelie Markgren.

Maria Petters är utbildad rytmiklärare och jobbar vanligtvis på Hägerstensåsens skola. Under kursen håller hon i rytmikövningar och hjälper till med att ta fram ljud med hjälp av kropp och röst.

– Det är härligt att det är så blandade åldrar i gruppen och de är så otroligt engagerade. Det är jättekul, säger Maria Petters.

Maria Petters hittar på ramarna i kursen, men det är deltagarna som sedan skapar utifrån det.

– Det är fantastiskt vad de vågar och utforskar, säger hon.

Ett stort moment på kursen är själva filmandet. Där har de hjälp av Pontus Wicksell som har många års erfarenhet av film, tv och reklambranschen.

– Jag har jobbat mycket med film tidigare både i Sverige och utomlands.

Pontus tror inte på att banta ner och göra saker enkelt, utan vill att deltagarna ska få använda bra utrustning för att få ut så mycket som möjligt utav kursen.

– Vi jobbar som på en riktig stor produktion, säger Pontus Wicksell.

Kursen är uppdelad i två delar. Den här omgången har de skapat grunderna till ljud, koreografi och miljö. Tanken är att det hela ska sättas ihop och filmas under tre dagar i augusti.

– Som det ser ut nu ska vi försöka filma utomhus, säger Nora Boestad en av initiativtagarna.

Under kursen har improvisationsdans varit ett av delmomenten, där kursdeltagarna fått jobba med att uttrycka sig med kroppen.

I Tingshusets lokal står en anslagstavla fullklottrad med idéer och beskrivningar för projektet. I kursen har det även ingått en del teoretiska moment som filmföreläsningar.

– Nu hoppas vi bara att det ska gå bra att få ihop alla delar sedan i augusti när vi ska filma, säger Pontus Wicksell.

En backup plan finns om det i värsta fall skulle bli för dåligt väder att filma utomhus.