Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt kaos hos Kulturkossan

Det blir inga vernissage på 5-årsjubilerande Kulturkossan på Stenegård i Järvsö i vår och sommar, och kanske ingen konst. Men Vårsalong blir det, med start 3 april.

Det där med finkulturorden är något som Maria Norén och hennes medskapare på Stenegård diskuterat och förkastat.

Visserligen är de inte överens om något, men det råder något av ett kreativt kaos där, en trappa upp i porthuset. Här finns en butik med hantverk och kitchig konst, här finns ett snickeri, flera ateljéer och även något som kan bli caféliknande.

Vi träffas i det nu tömda vardagsrummet hos Kulturkossan, runt fikabordet. Det surras friskt och planerna är rätt vilda över vad de olika konstnärerna, hantverkarna och kreatörerna vill göra i vår och sommar. Lite gerillarörelse, där saker ska poppa upp oplanerat, eller i alla fall oförutsägbart, med lite happenings runt om utomhus och inne. Musik ska det bli, barnverksamhet på regnbågstema, skapande också och så det där som man kanske inte vill kalla konst. Mångfaldsfabrik kanske det kan få heta.

Flummigt minst sagt.

Sju konstnärer finns i det odöpta kollektivet på våningen i vår och sommar. Maria Norén ( eller Massy Davidsdotter som hon ibland kallar sig), gallerist, fotograf, kitchskapare med mera, samsas med bland andra Charlie Granberg, som skapar möbler, tavlor och annat. En annan flitig aktör är Marie Olskims Lust, fotograf, skulptör, målare, liksom teateraktör, som nu ser fram emot att få flytta några nya grejer från verkstaden hemma i Delsbo till lokalerna på Stene. Andreas Lusth, Bjuråker, är rookie i sammanhanget, har skrivit musik till utställningar tidigare men har också börjat måla och gjort återbruksskulpturer. För första gången deltar han nu i en vårsalong.

Anna-Karin Söderlind, Undersvik, virkar och skapar i det hon kommer över, Moa Wallin, pysselkvinna och glittermålare som dock inte är med denna dag, kommer att finnas på plats i sommar, liksom trähantverkaren Niklas Karlsson som tagit ett rum i besittning som slöjdsal. Han designar och tillverkar bruksföremål när han inte sysslar med möbelsnickeri eller husrenoveringar.

– Hit kan folk komma med sina plastköksredskap för att få nya i hållbart trä i stället, säger Niklas Karlsson och visar upp ett knippe slevar och stekspadar.

Plasten tar däremot Maria Norén gärna hand om och tillverkar något nytt av, för återbruk ligger mycket för henne.

Först en myllrande vårsalong alltså, på helgerna fram till sommaröppningen den 6 juni. Därefter alla de andra aktiviteterna, där bland annat fyra konstnärer (får man kalla dem det?) samsas en månad i taget.

En av sommarens utställare, som är på plats även denna dag, är Karin Li, guld- och silversmed som har sin verkstad i Barnmorskestugan nedanför Stenegård. Många fler blir det.

Charlotta Netsman, som är verksamhetschef på Stenegård, och väl den som ska hålla ordning och reda på det som händer i alla byggnader och trädgården, gillar trots allt Kulturkossans kreativa kaos och ser att samarbetet mellan alla olika aktörer på Stenegård nu har kommit i gång bra. Så nu är det bara upp till bevis.