Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativ uppvisning på gågatan

Konstens vecka inleddes under måndagen och konstnären Maria Norén var i Söderhamn och hade ett performance på gågatan.
Hon använde olika kläder och skyltar och tog hjälp av förbipasserande för att skapa sitt manifest i godhet.

– Det som räddat mig är min kreativitet och önskan att få skapa. För mig är det godhet, och om allt börjar där kan världen bli hur fin som helst, säger Maria Norén.

Hon har ställt upp en kamera riktad mot en schackrutig matta. Där har hon sin scen och sin rekvisita. Hon tar olika porträtt både på sig själv och andra och hon är hela tiden i rörelse.

– Jag jobbar jämt och jag älskar att jobba, säger hon.

Läs också: Konstens vecka med poetiskt arg performance

Maria Norén är allkonstnären bakom Kulturkossan i Järvsö. Hon är konstnär, fotograf, regissör och författare. Under Konstens vecka kommer hon att jobba på olika ställen i Hälsingland.

Först ut är staden där hon växt upp, Söderhamn. En stad dit hon kopplar många dåliga minnen ifrån efter en jobbig skolgång.

– Först tänkte jag att jag skulle göra något hatiskt, men sedan började jag känna att jag ville berätta att det här är räddnigen. Det finns en kraft i konsten, säger Maria Norén.

Ove Skoglund har suttit och tittat på Marias performance i över en timme.

– Det har varit väldigt intressant. Jag är extremt konstintresserad och vill se vart det tar vägen, säger han.

Maria Norén har använt Ove Skoglund och andra förbipasserande i sin konst. Många har blivit fotograferade med ansiktet dolt bakom till exempel en skylt.

– Jag har fått en del människor att ställa upp. Jag jobbar mycket med ansiktslöshet. Då tror jag att det är lättare att få folk att vara med, säger hon.

Läs också: Skaparglädje på kulturfest

Temat för veckan är Arbetets konst och Maria hade en tanke om att bygga en skulptur av tidningstexter. Skulpturen ligger påbörjad på marken.

– Den där kommer inte bli klar i dag. Kanske att jag tar tag i den någon annan dag, säger hon.

I stället fokuserar hon på sina porträtt. Något hon gjort sedan hon var liten.

– Redan när jag fick min första veckopeng hoppade jag in i en fotoautomat. Varför jag gjorde det och vad som driver mig har jag inte kommit på än, säger hon.

Läs också: Vilse i konstlandskapet