Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativ sommar i Ljusnes tomma rum

Bara en vecka återstår av sommarens stora konstprojekt i Ljusne, Tomma rum. Konstnärer från hela världen har arbetat i den gamla kraftstationen och inspirerats av miljön i och omkring bruksorten. På söndag är det åter dags för vernissage, denna gång med stort internationellt deltagande.

En gång var ljudnivån hög i kraftstationen i Ljusne. Det slamrade och surrade, turbinerna arbetade för högtryck.

I sommar har den tomma, stora och luftiga lokalen befolkats igen. Men nu av konstnärer från hela Sverige och även utomlands, som målat, fotograferat, skapat skulpturer, datorprojektioner och vad än de kommit över och inspirerats av.

Tomma rum heter föreningen och konstprojektet som flyttar till nya platser varje år sedan 2003. Den lilla orten Ljusne, med drygt 2300 invånare, har varit utvald till värd för ett 70-tal konstnärer som under tio veckor avlöst varandra, omkring 15 åt gången. De har bott i Faxeholmens rivningsbostäder, arbetat i kraftverket, slöjdat och ätit middag i nerlagda dagislokaler.

Denna torsdag är stämningen lugn och solen skiner in genom de stora fönstren i kraftstationen där ett tiotal konstnärer arbetar. En inlånad symaskin surrar. Det är Angelica Chio från Berlin som syr hål i pappersark. Hålen bildar siluetter av jeans och arbetare som färgar dem blå i en miljöfarlig omgivning.

– Jag kommer från Mexico och där finns fabriker som tillverkar bland annat Levisjeans. Blått är en vacker färg, men också något som hotar miljön, förklarar hon.

Bredvid henne sitter Maria Björkdahl, svenska som har Los Angeles som bas. Hon visar på de spräckliga betongväggarna med rester av gula och grå nyanser. Det milda ljuset och de skira färgerna inspirerar henne till stora abstrakta målningar.

Lite längre bort längs bordet sitter Christina och Mascha Kriegerowski från Berlin som i sann Andy Warhol-anda samlat in tömda konservburkar från veckans middagar som ska bilda en installation.

Ljusnekonstnären Ann-Caroline Breig, från Konstkraft Ljusne, har arbetat hårt för att ordna med alla praktiska detaljer.

Hon är nöjd med sommaren, trots en del kritik på insändarplats i tidningen för att utställningarna varit ofullständiga.

– Det kanske handlar om besvikelse över att vi inte har någon stor organiserad sommarutställning i år, vilket vi haft tidigare, säger hon.

Det är Tomma rum som står för arrangemangen i Ljusne. Jennie Öberg, projektansvarig denna vecka, påpekar att många konstnärer arbetar utåtriktat på andra sätt än i en utställningslokal.

– Under sommaren har flera projekt och möten ägt rum mellan konstnärer och de som bor i Ljusne. Bland annat genom workshops med barn, intervjuer på bygden och besök i föreningslivet, säger hon.

Nästa lördag visas den sista utställningen. Men långt efter det att den sista konstnären lämnat Ljusne kommer resultat från sommaren på bruksorten att spridas. I form av utställningar, fotoböcker, en dokumentär filmessä och mer personliga minnen.

– Det är faktiskt deltagare här som tittat på hus i Ljusne. Dessa tio veckor är inte som tomtebloss, det skapas nätverk och säkert kommer flera tillbaka på besök, påpekar Ann-Caroline Breig.

Konstkraft Ljusne fortsätter arbetet med att färdigställa tre ateljéer i kättingfabriken och ordna utställningar, närmast väntar en fotoutställning av Pauline Wästgårds, Sprickorna är en del av helheten, samt en ljudinstallation av Johan Jutterström.