Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävs att betala tillbaka 190 000

En person i Hälsingland har av Försäkringskassan krävts att betala tillbaka 190 908 kronor efter att ha fått för mycket i sjukpenning och rehabiliteringsersättning.

Annons

Personen hade begärt att få sjukpenning från Försäkringskassan i Sverige, sedan han nekats ersättning från arbetsförmedlingen i Norge, där han arbetat. Försäkringskassan betalade ut sjukpenning och rehabiliteringsersättning från oktober 2012 till november 2013.

Efter överklagan av den norska arbetsförmedlingens beslut beviljades hen ersättning retroaktivt för perioden oktober 2012 till november 2013, alltså samma period som hen fått sjukpenning och rehabiliteringsersättning utbetald från Försäkringskassan. En senare utredning hos Försäkringskassan visade att personen inte omfattades av svensk socialförsäkring under den perioden.

Trots att personen inte formellt orsakat den felaktiga utbetalningen och inte heller Försäkringskassan gjort något fel motiveras beslutet om återbetalning med att personen fått dubbla ersättningar under den aktuella perioden. Det gör, enligt Försäkringskassan, att personen borde "skäligen kunna betala tillbaka" den ersättning Försäkringskassan betalat ut.

Totalt fick personen under den aktuella perioden 376 023 kronor i olika former av ersättning. Nu kräver Försäkringskassan att 190 998 kronor betalas tillbaka.