Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver helikopter

Roland Bäckman och Norrlandsförbundet kräver att polishelikoptern i Östersund blir kvar.

Annons

2007 störtade en polishelikopter i Göteborg, en händelse som nu kan få konsekvenser för det lokala polisarbetet i Hälsingland. Ett förslag finns nämligen hos Rikspolisstyrelsen att den störtade helikoptern, som tillhörde Malmö, ska ersättas av den helikopter som i dag finns placerad i Östersund. Om detta blir verklighet kommer närmaste polishelikopter för norra Hälsingland att finnas i Boden eller i Stockholm.

Förslaget har mött kritik från polisledningen i Jämtland, Rikskriminalpolisen samt moderaterna i Gävleborg. Nu tar också Norrlandsförbundet i en skrivelse undertecknad av bland annat Ljusdals kommuns kommunalråd Roland Bäckman (S), ställning.

Norrlandsförbundet uttrycker nu oro för att det i framtiden ska ta för lång tid för en helikopter att nå Hälsingland eller Jämtland.

– Rimlig tid är lika många minuter i norra som i södra Sverige, något annat kan inte vara rimligt, skriver Norrlandsförbundet.

De menar också att norrlandspolisens två helikoptrar i dagsläget täcker 60 procent av Sveriges yta, samtidigt som fyra helikoptrar i söder täcker 40 procent av landets yta.