Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver helikopter

Roland Bäckman och Norrlandsförbundet kräver att polishelikoptern i Östersund blir kvar.

2007 störtade en polishelikopter i Göteborg, en händelse som nu kan få konsekvenser för det lokala polisarbetet i Hälsingland. Ett förslag finns nämligen hos Rikspolisstyrelsen att den störtade helikoptern, som tillhörde Malmö, ska ersättas av den helikopter som i dag finns placerad i Östersund. Om detta blir verklighet kommer närmaste polishelikopter för norra Hälsingland att finnas i Boden eller i Stockholm.

Förslaget har mött kritik från polisledningen i Jämtland, Rikskriminalpolisen samt moderaterna i Gävleborg. Nu tar också Norrlandsförbundet i en skrivelse undertecknad av bland annat Ljusdals kommuns kommunalråd Roland Bäckman (S), ställning.

Norrlandsförbundet uttrycker nu oro för att det i framtiden ska ta för lång tid för en helikopter att nå Hälsingland eller Jämtland.

– Rimlig tid är lika många minuter i norra som i södra Sverige, något annat kan inte vara rimligt, skriver Norrlandsförbundet.

De menar också att norrlandspolisens två helikoptrar i dagsläget täcker 60 procent av Sveriges yta, samtidigt som fyra helikoptrar i söder täcker 40 procent av landets yta.