Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver avslag på ansökan om dammrivning

Tallåsens Laxodling och två privatpersoner kräver via juridiskt ombud att kommunens ansökan om utrivning av Kvarndammen antingen avslås eller skickas tillbaka för kompletterande uppgifter om påverkan och skaderisker för verksamheter, natur, boende och rekreation omkring Sillerboån.

Ombudet konstaterar att det saknas tekniska uppgifter i kommunens ansökan för att kunna bedöma skador som kommer att uppstå uppströms Kvarndammen om den rivs i enlighet med ansökan. Vattennivåer som anges innebär en totalskada för Tallåsens laxodling och orten skulle därmed gå miste om tre arbetstillfällen, hävdas i yttrandet.

I yttrandet vänder man sig också mot påståenden om positiva konsekvenser för boende i området kring ån, minskade risker för översvämmade källare, problem med husgrunder och försumpning av mark.

Detta är inte något som de närboende känner till. Inte heller får det täckning i den miljökonsekvensbeskrivning som bifogats ansökan, hävdas i yttrandet. Tvärtom, menar de, kommer stora naturvärden att förloras och dyiga, nakna stränder kommer att göra det svårare att nyttja vattenområdet för friluftsaktiviteter och rekreation.