Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver åtgärder för att minska plötslig spädbarnsdöd

/
  • I april förra året förlorade Krister och Anne Berglund Frid sin ofödda son. Han dog av plötslig spädbarnsdöd i magen. Nu kräver hon att socialministern och Socialstyrelsen skapar en handlingsplan för att minska dödsfallen.

Förra året förlorade Krister och Anne Berglund Frid från Trönö sin ofödda son. Han dog av plötslig spädbarnsdöd i magen, intrauterin fosterdöd.

Nu är hon en av initiativtagarna till det öppna brev som skickats till socialministern och Socialstyrelsen där kravet är att det skapas en handlingsplan för hur mödrar med minskade fosterrörelser ska bemötas.

Annons

Den 11 september drabbades en familj i Göteborgstrakten för andra gången av att deras barn dog en alldeles för tidig död. I det senaste fallet var flickan fullgången men dog av plötslig spädbarnsdöd i magen.

När Anne Berglund Frid i Trönö fick vetskap om detta reagerade hon direkt. Tillsammans med Elin Dagerbo som hon lärt känna genom nätet, skrev hon ett öppet brev till socialminister Göran Hägglund och Socialstyrelsen

Kravet är att barnmorskorna tar minskade fosterrörelser i slutet av graviditeten på alvar och att Socialstyrelsen skapar nationella riktlinjer för information till blivande mödrar.

- Det måste även finnas en handlingsplan på hur gravida med minskade fosterrörelser ska bemötas. Ultraljud måste bli obligatoriskt, säger Anne Berglund Frid.

I april förra året råkade hon och maken Krister ut för exakt samma sak som paret i Göteborg. Hon hade bara ett par veckor kvar till förlossningen när hon kände att fosterrörelserna började avta alltmer.

Men av alla hon pratade med fick hon samma svar. "Det är normalt att fosterrörelserna minskar i slutet av graviditeten". En läkare förklarade också att barnet vilade upp sig inför förlossningen.

- Vår son vilade inte upp sig. Tusse dog på grund av att moderkakan fick en infarkt och var för liten för att kunna hantera hela blodcirkulationen. Hade det gjorts ett ultraljud innan värkarna satte igång hade troligen vår pojke överlevt, säger Anne Berglund Frid.

Själv tycker hon att det pratas alldeles för lite om plötslig spädbarnsdöd i magen trots att det varje vecka dör nio barn bara i Sverige av just den anledningen. Det innebär att drygt 450 barn per år dör innan de tagit sitt första andetag.

Hon och Krister kämpar hårt för att få ett till barn. Än har de inte lyckats.

Mer läsning

Annons