Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på vinterdäck för alla tunga fordon

Redan 1 december kan en ny föreskrift ha trätt i kraft, som föreskriver vinterdäck på tunga fordon, från 1 december till och med 31 mars. Kravet gäller däcken på fordonens drivaxel, och man ska inte behöva ha vinterdäck på alla hjul.

Det förslag som väntas bli en föreskrift om några månader gäller tunga fordon, det vill säga tung lastbil, tung buss, och personbil klass II med en vikt på mer än 3,5 ton, det vill säga husbilar. På drivaxeln ska dessa vara utrustade med vinterdäck eller likvärdig utrustning.

Förslaget välkomnas av bland andra chauffören Michael Forsberg, Örnsköldsvik, som har 30 år på vägarna bakom sig.

– Vi kör redan med vintermönstrade däck, och vi lägger på nya varje höst. Jag tycker att det är ett bra förslag, det skulle ha kommit för länge sedan. Det är klart att vinterdäcken greppar mycket bättre, säger Michael Forsberg.

Nu finns det fler anledningar till olyckor och störningar än dåliga däck, påpekar myndigheterna: för hög fart, olämplig lastning, dåligt vinterunderhåll på vägarna.

Men dåliga däck är en bidragande orsak, och det nya kravet är alltså ett led i arbetet för bättre trafiksäkerhet och ökad framkomlighet på vintervägarna.

För de svenska åkarnas del blir skillnaden i alla fall inte så stor. Enligt en undersökning som Däckbranschens informationsråd har gjort i år, tillsammans med polisen, har redan fyra svenska tunga fordon av fem, däck med mönster motsvarande vinterdäck. Motsvarande siffra för utländska fordon är, enligt samma undersökning, något mer än vartannat.